szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

“A rengeteg segélykérő telefonhívás, e-mail és üzenet azt jelzi számunkra, hogy ennél még sokkal több segítségre is szükség lenne az országban” – mondta az Ételt az Életért Alapítvány szóvivője.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A Blaha Lujza téri nagyszabású rendezvény helyett idén több helyszínen, más-más időpontban, kisebb csoportoknak oszt ételt és élelmiszer adományokat az Ételt az Életért Alapítvány. A változtatás oka a koronavírus-járvány, illetve a november óta érvényben lévő gyülekezési tilalom, amely miatt tömeges ételosztásokat sem lehet szervezni.

“Országosan összesen 6500 segélycsomaggal és ebéddel vendégeljük meg a rászorulókat. A leginkább elesett embereket a helyi önkormányzatok és családsegítő szolgálatok, valamint a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei közreműködésével érjük el” – áll az alapítvány tájékoztatójában.

A Telex.hu munkatársai elkísérték a krisnásokat egy borsodi településre, ahol idősek, családosok, egyedülállók várták őket. A portál szerint a járvány és a gazdasági válság miatt idén különösen sok kérés érkezik a civilekhez:

tavasz óta ugrásszerűen megnőtt az igény, miközben a járvány a jótékonysági szervezetek munkáját is nehezíti.

Az alapítvány munkatársa, Fodor Kata azt mondta a lapnak, hogy naponta futnak be segélyhívások a szervezethez, de az ünnepek közeledtével még inkább “egy kétségbeesett cunamit” tapasztaltak. “Ilyenkor az emberek vágynak arra, hogy valamivel meg tudják lepni a családjukat, és legalább karácsony alkalmával legyen valami az asztalon” – mondta Fodor Kata.

Az Ételt az Életért Alapítvány szóvivője, Szilaj Péterné azt mondta, idén sokkal többen veszik igénybe a szolgáltatásait, mint korábban.

Az ételosztások igénybevevői közül minden negyedik-ötödik a koronavírus következménye miatt szorul segítségre”

– mondta Szilaj a lapnak.

"A rengeteg segélykérő telefonhívás, e-mail és üzenet azt jelzi számunkra, hogy ennél még sokkal több segítségre is szükség lenne az országban" – fogalmazott a szóvivő.

A krisnások a fővárosban a BMSZKI 12 telephelyén osztanak melegételt mindhárom nap. A sorozat pedig december 27-én, Debrecenben zárul.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az EU keményen az asztalra csapott az oltóanyaggyártókkal való tárgyaláson

Az EU keményen az asztalra csapott az oltóanyaggyártókkal való tárgyaláson

64-en haltak meg a koronavírustól vasárnapra

64-en haltak meg a koronavírustól vasárnapra

Otthagyta a DK-t két óbudai politikusa

Otthagyta a DK-t két óbudai politikusa