szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A harmadik hullám emelkedő szakaszában vagyunk, a járványügyi intézkedéseket pedig március 15-ig fenntartják.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A védelmi intézkedéseket, korlátozásokat március 15-ig fenntartják

– ismételte meg Kiss Róbert rendőr alezredes az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentését. Gulyás azt is mondta, két nagyon nehéz hét jön.

Gulyás Gergely: Március 15-ig maradnak a korlátozások, a következő két hét kifejezetten nehéz lesz

A harmadik hullám elérte az országot, a következő két hét kifejezetten nehéz lesz - közölte a miniszter csütörtökön.

Kiss beszámolt arról is, hogy a maszkviselési kötelezettség elmulasztása miatt 119 emberrel szemben intézkedtek, a kijárási tilalmat 345-en szegték meg.

Müller Cecília országos tiszti főorvos a járványügyi adatokat ismertette. Elmondta, az adatok igazolják, hogy a harmadik hullám zajlik, a brit vírusmutáció terjed elsősorban. 4385 embernél mutattak ki koronavírus-fertőzést, az aktív fertőzöttek száma pedig 84 061. Ezzel párhuzamosan növekszik a súlyos betegek száma, jelenleg 4836 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 411-en vannak lélegeztetőgépen.

Koronavírus: 4385 új fertőzöttet találtak, december közepe óta nem volt ennyi

Egyetlen nap alatt 483 ember került kórházba koronavírus-fertőzés miatt.

Müller szerint a harmadik hullám emelkedő szakaszában vagyunk, a vírus terjedését csak úgy tudjuk megállítani, ha az egyéni szabályokat betartjuk és minél többen beoltatják magukat. Azt kéri mindenkitől, hogy vegye fel a védőoltást, szerinte mindegyik nálunk alkalmazott vakcina hatásos.

A tiszti főorvos szerint ha egy oltóorvos azt mondja, páciense az egyik vakcinát nem kaphatja meg, akkor is meg tudják oldani, hogy másik fajtát kapjon. (A helyszíneken különböző típusú vakcinákkal oltanak, így lehet például megoldani, hogy a soron következő a megfelelő oltást kapja – a szerk.)

Kijelentette, mindig azzal oltanak, ami van, de jellemzően egy időben többféle vakcina áll az országban rendelkezésre.

Müller azt is elmondta, húsvétra (április 4.) mindazokat be akarják oltani, akik már regisztráltak.

A tiszti főorvos beszámolt arról is, hogy az oltási munkacsoport folyamatosan vizsgálja a tapasztalatokat és arra jutottak, folyamatosan változhatnak a vakcinák alkalmazásai is. Egy izraeli példával jött elő, akik megállapították, hogy a Pfizer vakcinája már az első oltás után 75 százalékos védelmet ad és oltással 98,9 százalékkal kisebb az elhalálozás esélye. (Az AstraZenecának a második adagja pedig egy oxfordi tanulmány szerint hatásosabb, ha később adják be.)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A bulgáriai választáson nem dőlt el, belebukik-e a korrupcióba Boriszov kormányfő

A bulgáriai választáson nem dőlt el, belebukik-e a korrupcióba Boriszov kormányfő

Közel kétmillió adag Pfizer-BioNTech vakcina érkezett már Magyarországra

Közel kétmillió adag Pfizer-BioNTech vakcina érkezett már Magyarországra

Operatív törzs: A védettségi igazolvány nem mentesít a karanténkötelezettség alól

Operatív törzs: A védettségi igazolvány nem mentesít a karanténkötelezettség alól