szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egyelőre egy mintából azonosították az afrikai variánst, míg a brit mutációt már 418 embernél.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A miniszterelnök felkérte az operatív törzset, hogy kezdjék el az utazási szigorítások előkészítését. A döntésekről a későbbiekben adnak tájékoztatást

– jelentette be Kiss Róbert rendőr alezredes a törzs pénteki tájékoztatóján.

Müller Cecília országos tiszti főorvos azzal kezdte a járványügyi adatok ismertetését, hogy roppant nehéz helyzetben vagyunk, dinamikusan növekvő adatokat tudnak bemutatni, amit a mutáns vírusok okozhatnak. Müller azt mondta, eleinte arról számoltak be a hírek, hogy az új variánsok nem okoznak súlyosabb betegséget, de ez szerinte nem így van. Összesen egyébként már 5027 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 451-en vannak lélegeztetőgépen.

A tiszti főorvos bejelentette, hogy tegnap dél-afrikai vírusmutánst mutattak ki az egyik mintából. Az eddigi egyetlen mintát a Neumann Labsben azonosították, a magyar diagnosztikai cég nemrégiben bevezetett PCR-vizsgálatával, amely képes kimutatni a koronavírus újonnan megjelent variánsait. A vizsgálat eredményeit a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakemberei is megerősítették.

Müller elmondta, az eset járványügyi vizsgálata folyamatban van, de az már kiderült, hogy

egy Zambiában járt kollégájával érintkezett a fertőzött személy. A tiszti főorvos szerint azt tudjuk erről a variánsról, hogy ellenállóbb, előfordulhat olyan is, hogy már korábban megbetegedett személy is újra megfertőződhet.

A brit mutánst eddig 418 főnél mutatták ki eddig, 34-nél különböző variánsokat mutattak ki, míg a cseh vírusmutációt 9 embernél.

A brit variánsról Müller azt mondta, hogy fertőzés esetén tovább tarthat a betegség, több a köhögéssel, lázzal és nagyobb fokú a fáradtsággal járhat. A vírus ürítése is tovább tart, vagyis hosszabb a fertőzőképessége. Az viszont jó hír a tiszti főorvos szerint, hogy a jelenleg alkalmazott védőoltások hatásosak ellene.

A friss számokkal kapcsolatban elmondta, az elmúlt napon 4668 magyar állampolgárnál mutattak ki a koronavírus-fertőzést, ezzel 419 182 főre nőtt a Magyarországon beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 123 beteg, így az elhunytak száma 14 795 főre emelkedett. Az aktív fertőzöttek száma már 86 488 fő.

Járványadatok: 123 halott, 4668 fertőzött

Orbán Viktor reggeli rádióinterjújában elmondta, újra azt kell figyelni, hány üres ágy van a kórházakban.

Az újságírói válaszoknál kiderült, a legtöbb fertőzött jelenleg Budapesten, Debrecenben, Szegeden, Kaposváron, Nyíregyházán, Tatabányán és Győrben van, de lényegében az egész országban jelen van a vírus. Azt is elmondta Müller, hogy fontolgatják, hogy módosítják az AstraZeneca vakcinájának felhasználási módját.

Kiss Róbert arról is beszámolt a tájékoztatón, hogy a maszkviselési szabályok megsértése miatt 130 emberrel szemben intézkedtek, a kijárási tilalmat 422-en szegték meg, míg egy kispesti és egy zsanai kocsmát pedig fél évre bezártak. Budapesten a VII. kerületben egy 56 fős házibulit is feloszlatott a rendőrség, ahol 55 külföldi mulatozott egy magyar társaságában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kutatók mondják: ha keveset alszik, és elmúlt 50, jobb, ha változtat a szokásain

Kutatók mondják: ha keveset alszik, és elmúlt 50, jobb, ha változtat a szokásain

Íme a magyar kéz által rajzolt kombi Mercedes EQS luxus-villanyautó

Íme a magyar kéz által rajzolt kombi Mercedes EQS luxus-villanyautó

Szembefutott a vonattal egy indiai férfi, hogy megmentse a sínekre zuhant gyermeket – videó

Szembefutott a vonattal egy indiai férfi, hogy megmentse a sínekre zuhant gyermeket – videó