szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A védettséget igazoló okmány körüli anomáliákról készített riportot az RTL Klub Híradója.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

A védettségi igazolást elvileg azok kaphatják, akik

  • igazoltan megfertőződtek és felgyógyultak a betegségből. Az ő plasztikkártyájuk 6 hónapig érvényes.
  • laboreredménnyel tudják bizonyítani, hogy van elegendő antitest a szervezetükben. Az ő okmányuk érvényességi ideje 4 hónap.
  • megkapták valamelyik, a fertőzés elleni védőoltást. Az ő okmányukon nincsen lejárati dátum.

A csatorna egy neve elhallgatását kérő nézője azonban arról számolt be, hogy az ő március 1-jén, koronavírus-fertőzés miatt elhunyt édesapja is kapott igazolványt. „Ez kegyeletsértő és érthetetlen is” – nyilatkozta a férfi.

Egy másik néző arra panaszkodott, hogy a neki kiállított igazoláson május 13-i lejáratot tüntettek fel, holott március 8-án megkapta a védőoltást. Egy öttagú család egyik tagja azt mondta a Híradónak, hogy egyszerre jutottak túl a betegségen, mégis mindannyiuk kártyáján más-más lejárati dátum szerepel. Az egyik kilenc hónapig érvényes. Olyan néző is jelentkezett, aki két kártyát is kapott: egyet, mert kigyógyult a fertőzésből, egy másikat pedig, mert három hónappal azután beoltották.

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő – korábban egy olyan Covid-19-ben elhunyt betegről számolt be, akit halála után gyógyultnak nyilvánítottak – egy olyan gyerek védettségi igazolványát tette közzé, aki sem beteg nem volt, sem védőoltást nem kapott.

A csatorna a hibákról megkérdezte a kormányt és az operatív törzset, de nem kapott választ. Arra a kérdésre, hogy mire lesz jó a védettségi igazolvány, a Kormányzati Tájékoztatási Központ azt közölte: az újraindítási tervet a kormány a konzultáció lezárása után hozza nyilvánosságra. Az emberek döntenek arról, hogy a védettségi igazolványhoz milyen jogok kapcsolódnak.

Az uniós államokon múlik majd, milyen feltételekkel engedik be azokat, akik kínai vagy orosz oltást kaptak

Sosem volt fontosabb Magyarországon az érthető és pontos tájékoztatás az Európai Unióról, mint most. Az EUrologus brüsszeli újságíró csapatának célja, hogy az Európai Unióval kapcsolatos hírekről és eseményekről közérthetően, pontosan és ha kell, kritikusan számoljon be, illetve elemzéseivel segítse az olvasót a tájékozódásban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!