szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Úgy gondolják, hogy akár egy beteg gyerek is megfertőzhet egy egész csoportot, a koronavírus okozta betegség pedig egy életre szóló egészségkárosodást is okozhat.

A Magyar Orvosok Szakszervezetének (MOSZ) elnöksége nyílt levélben fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz, és kérik, hogy az óvodák és az alsó tagozatos iskolák esetében is halasszák el a nyitást.

Orbán szerdán délután jelentette be a Facebookon, hogy hétfőn nyitnak az óvodák és az általános iskolák alsó tagozata, a felsősök esetében ezt azonban május 10-re tette. A MOSZ a levelében ezt üdvözölte, ugyanakkor csatlakozott azokhoz a szervezetekhez (Magyar Orvosi Kamara, illetve a pedagógusok, a szülők és gyermekek érdekképviseletei), akik azt kérik, hogy az oktatási intézmények nyitását az óvodák és alsó tagozatos osztályok esetében is halasszák el.

PSZ: Azt a két korosztályt küldik be az intézményekbe, akiknél a legnehezebb megvalósítani a távolságtartást

A kormány nem enged, sok tanár, szülő, diák tovább tiltakozik az április 19-i iskolanyitás ellen. Arra egyébként még a kormányzat szerint is van mód, hogy otthon maradjanak a gyerekek - a tanárok esetében már nem ilyen megengedő a szabályozás.

A súlyos járványhelyzet jelenleg a járványügyi szakértők és a betegágy mellett dolgozó orvosok, egészségügyi dolgozók szerint sem teszi lehetővé a korlátozások ilyen mértékű további enyhítését – írják. Azt is hozzátették, hogy a koronavírus brit variánsa által okozott betegség a fiatalok esetében is súlyos lefolyású lehet, a poszt-covid szindróma pedig akár egész életre szóló egészségkárosodást okozhat.

A MOSz szerint az óvodás és alsós általános iskolás gyermekek esetében a távolságtartás, higiéniás szabályok betartása gyakorlatilag lehetetlen, ezért akár egyetlen gyerek is megfertőzhet egy egész csoportot.

Úgy gondolják, hogy rövidesen sorra kerül a kisgyermekes szülők generációja az oltási rendben, néhány hét és kellő védettség alakul ki a pedagógusok esetén is. A levélben hozzátették,

hetek kérdése, és a gyermek is beolthatóak lehetnek - hiszen az már a 16 éven felüliek esetén hazánkban is megkezdődött. Most valóban érvényes a mondás: aki időt nyer, az életet nyer!

A orvosszakszervezet kitért az egészségügyi ellátórendszerre is a nyílt levelében. Úgy vélik, hogy a rendszer túlterhelt, elégtelenül működik, az orvosok és egészségügyi dolgozók a végletekig kimerültek és kizsigereltek, nem biztosítható az ideális ápoló-beteg, orvos-beteg arány.

Azt is hozzátették, hogy

a jelenlegi helyzetben olyan betegeket is elveszítünk – covidos betegeket és nem covidban szenvedőket egyaránt – akiket nagyobb eséllyel meg lehetne menteni, ha csökkenne a terhelés az ellátórendszeren.

A MOSZ szerint az oltási program előrehaladása mellett a korlátozások fenntartása is szükséges ahhoz, hogy tovább csökkenjen a kórházakra, az egészségügyi dolgozókra nehezedő nyomás.

A Magyar Orvosok Szakszervezete a levelében azt kéri, hogy a jelenléti oktatást a pedagógusok és az oktatást segítő dolgozók a második oltása és a védettség kialakulása után kezdjék meg. Mellette, pedig az állam vállalja át az otthon maradó szülők bérköltségeit.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!