szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Gulyás Gergely azt mondta, ha tudták volna, hogy a szegedi professzor rasszista megjegyzést tett az amerikai alelnökre, nem terjesztették volna fel a Magyar Érdemrendre.

A kormány értékrendjével is összeegyeztethetetlenek azok a kijelentések, melyeket Gulyás László szegedi professzornak tulajdonítanak – közölte Gulyás Gergely miniszter a kormányinfón.

A hvg.hu is beszámolt arról, hogy több szegedi diák bepanaszolta Gulyás Lászlót rasszista és szexista kijelentések miatt, amelyek a diákok állítása szerint egy február 17-i órán hangzottak el.

A panaszban azt állították, Gulyás megjegyzést tett Kamala Harris amerikai alelnökre is, akit "csak fekete ribancnak" szokott nevezni, illetve a panasz szerint használta a nigger kifejezést is. Ezenkívül más, a romákat érintő rasszista, illetve szexista megjegyzéseket tett a diákok állítása szerint. A Szegedi Tudományegyetem vizsgálatot indított az ügyben, ami tudomásunk szerint még nem zárult le. A szegedi professzor a Magyarságkutató Intézet tudományos tanácsadója, akit március 15-én Áder János köztársasági elnök kitüntette a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozatával.

Gulyás Gergely azt mondta, ha tudtak volna a kijelentésekről, nem tüntették volna ki. Miután az elismerést a kormány javasolta,

Áder Jánostól is elnézést kértek, hiszen a kitüntetés miatt joggal kérik számon őket sokan.

A héten reagált Áder János köztársasági elnök is, aki szerint minősíthetetlen, ha valóban az hangzott el az egyetemi katedrán, ami a tudósításokban olvasható. A kitüntetést viszont nem tudják visszavenni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!