szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az eddig beoltottaknak összesen egy százaléka betegedett meg, a cél pedig a lakosság hatvan százalékának a beoltása. A kínai vakcinából nem kell harmadik dózis, Gulyás Gergely szerint a Sinopharm még hatásosabb is, mint a nyugati oltóanyagok, de a Szputnyik is jobb.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Félmillió vakcinával kevesebbre számíthatunk a tervezettnél a Janssen-vakcinák kiesésével, ezért tárgyalásokat folytat a magyar kormány a kiesett mennyiség pótlásáról – mondta Gulyás Gergely miniszter a csütörtöki kormányinfón.

Gulyás elmondása szerint összesen 4,5 millió ember kapott már oltást, vagy jelentkezett már oltásra.

A jelenlegi adatok szerint az eddig beoltottak egy százaléka betegszik meg, de a miniszter elmondta, a kockázatok náluk is lényegesen csekélyebbek, az oltóanyagok hatékonysága között pedig “nincs lényeges különbség”.

A mai naptól óriásplakátokon buzdítanak ismert emberek oltásra országszerte, a szlogen az lesz, hogy “az oltás életet ment”.

A tervek szerint, ha sikerül a kieső Janssen-vakcinákat pótolni, május végéig mindenkit be tudnak oltani, bár ezt hatvan százalékra saccolta Gulyás, tehát a jelenlegi cél hatmillió beoltott ember.

Ma jelenik meg az a szabályozás, amely eltörli a vendéglátóhelyek teraszhasználati díját. “Erre azért volt szükség, mert voltak olyan kerületek, amelyeknek szándékában állt megemelni a válság közepén a területhasználati díjat” – mondta. Májusban is jár a bértámogatás a vendéglátásnak, a Turisztikai Ügynökség pedig ajánlásokat fog tenni a helyeknek a megfelelő működéshez a járvány alatt.

Az újságírói kérdésekre válaszolva elmondta a miniszter, "az órákat az iskolában megjelenteknek tudják megtartani", tehát nem lesz digitális oktatás azok számára, akik nem mennek be iskolába.

A további lazításokról 3,5 millió beoltott elérésekor fog dönteni a kormány, a határt 4,5–5 millió beoltottra tippelte Gulyás Gergely. "Ha a biztonságot szem előtt tartva lehet nyitni, akkor nyitni fogunk, de konkét döntést erről nem hozott a kormány."

A jelenlegi állás szerint a jövő héten nyitó vendéglátóhelyeken sehol nem teszik kötelezővé a védőoltást a dolgozóknak sem.

"A védettségi igazolvány most is érvényes, csak egyelőre nem társulnak hozzá olyan értékek, hogy sok haszna legyen" – mondta, hozzátéve, hogy szerinte négymillió beoltott után lesz jelentősége annak, hogy rendelkezik-e valaki ezzel az igazolvánnyal.

Arra a kérdésre, hogy a kínai vakcina és az AstraZeneca oltással kapcsolatban változik-e a protokoll a nyilvánosságra került problémák miatt, Gulyás azt mondta, a baloldalnak és a sajtónak is van felelőssége, néhány újságírónak fel sem tűnik, hogy "piszkos érdekeket szolgálhat ki", ha az egyik vakcinával kapcsolatban bizonytalanságot próbálnak kelteni. Gulyás szerint csak átvizsgált, megbízható, hatékony oltóanyagot engedélyeznek, a Sinopharm és az AstraZeneca semmivel sem rosszabb, bizonyos adatokban lényegesen jobb, mint mondjuk a Pfizer.

A kínai Fudan Egyetem Magyarországra hozataláról elmondta, Karácsony Gergely amikor az atlétikai világbajnokság lemondását is kilátásba helyezte, "úgy viselkedik, mint aki a budapesti városvezetést csak ugródeszkának tekinti", és olyan területeken is vitát keres, ahol eddig egyetértett: szerinte a kormány tartja magát a fővárossal kötött megállapodáshoz, és megépül a Diákváros is a Fudan campusa mellett.

A rasszista kijelentésekkel vádolt szegedi oktató, Gulyás László ügyében megismételte az egyetem tájékoztatását a jelenleg is folyó vizsgálatról, majd elmondta, "a kormány értékével összeegyeztethetetlen, amit Gulyás László mondott".

A kínai Sinopharm-vakcina szerinte még jobb védettséget is nyújt, mint a nyugatiak, biztos benne, hogy nem kell belőle harmadik oltás. "Több, mint félmillió embert beoltottak már a második adaggal is, az ő védettségük még jobb, mint azoknak, akik Pfizer-vakcinát kaptak" – mondta.

Az előző heti oltásszámot ezen a héten nem fogja tudni tartani Magyarország, Gulyás szerint ez a nyugati vakcinák késlekedése miatt van.

Egyes klinikákon daganatos betegek szakvizsgálatát halasztották el, de a miniszter elmondta, ezek szűrővizsgálatok, attól függően, hogy az érintett kórházakban milyen a helyzet a koronavírus elleni harcban. Akut vizsgálatokat viszont továbbra is tartanak.

A már megérkezett 28 ezer Janssen-vakcináról már a magyar kormány is elrendelt vizsgálatot, de nem egyeztetnek az amerikai kutatókkal erről. "Ha a magyar orvosok meggyőződnek arról, hogy az oltás alkalmas arra, hogy megelőzze a koronavírus-fertőzést és nincs mellékhatása, akkor azzal lehet oltani."

Az idei költségvetés módosításáról elmondta, ezeket a terveket még véleményeznie kell a költségvetési tanácsnak, erre április 20-án kerülhet sor. "A 2021-es költségvetést a kormány úgy készítette elő, hogy annak alapján az idei módosított 7,5 százalékos hiány elérhető legyen" – mondta.

Más országokban már elkezdtek az első AstraZeneca-oltások után másfajta vakcinákat adni, de a magyar álláspont továbbra is az, hogy az oxfordi oltóanyag kiváló, ezért nincs ok mással kísérletezni.

Amikor Oroszországból szerez be a kormány Szputnyik vakcinát, akkor minden esetben megvizsgálja azt az OGYÉI, és ők döntenek arról, hogy az a vakcina alkalmas és megfelelő-e, és van-e kockázata. Ha az eredmények megnyugtatók, akkor engedélyezik. Ennek ismeretében a "Szputnyik a legjobb vakcinák között van, a nyugati vakcináknál is jobb."

A beutazással kapcsolatos karanténszabályokon biztosan változtat a magyar kormány is a horváthoz és a göröghöz hasonlóan, de még nem tudni, mikortól. Az viszont már biztos, hogy akit beoltottak, az szabadon mozoghat majd.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!