szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A közelmúltban elindult egy chatszolgáltatás is, ahol a bajbajutottak anonim módon tudnak jelezni.

Több segítséget szeretne nyújtani a kormány a kapcsolati erőszak áldozatainak, ezért fordítanak a célra több forrást, és bővítik folyamatosan az ellátórendszert – közölte Novák Katalin csütörtökön, a Kríziskezelő szolgálatok fejlesztése projekt online zárókonferenciájára küldött videójában.

"A kapcsolati erőszak nem magánügy, meg kell üzeni azoknak az embereknek, akiket otthon, a családjukban vagy a kapcsolatukban erőszak ér, hogy van segítség, van kire számítaniuk" – mondta el a családokért felelős tárca nélküli miniszter.

Novák Katalin fontosnak nevezte, hogy például a pedagógusok, rendőrök vagy a bírók is kapjanak olyan képzést, felvilágosítást, amely megtanítja nekik, hogy milyen jelekre kell odafigyelni, hogy segítséget tudjanak nyújtani. Elmondása szerint ma már sok ilyen tanár és igazságszolgáltatásban dolgozó van.

A tárca nélküli miniszter közölte, hogy a koronavírus-járvány idején bővítették a kapacitásokat, és elindítottak a közelmúltban egy olyan lehetőséget, amelyek köszönhetően anonim módon akár chaten is tudnak jelezni a bajbajutottak.

Szuromi-Kovács Ágnes, a Családbarát Magyarország Központ ügyvezetője elmondta, hogy 2017 óta a projekt forrásainak mintegy kétharmadát, mintegy 800 millió forintot fordítottak arra, hogy segítsék a kapcsolati erőszak áldozatait. A többi között önkéntes szakembereket képeztek, kommunikációs kampányokat szerveztek, tanulmányozták a kifejezetten kockázatot képviselő – 16-29 év közötti – korosztály kommunikációs szokásait, számukra ki is fejlesztettek egy anonim chatszolgálatást.

A Kríziskezelő szolgálatok fejlesztése elnevezésű projekt a kormány és az Európai Unió támogatásával jött létre, a projekt elemeinek megvalósulását a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége (LESZ) és az Ifjúságért Mentálhigiénés Szövetség (IMSZ) segítette.

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!