szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az országos tiszti főorvos szerint előfordulhat, hogy évente be kell majd adni a koronavírus elleni oltást.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Nem dőlhetünk hátra, az indiai vírus itt van szomszédban – közölte György István államtitkár az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján. Az oltási munkacsoport vezetője elmondta, hogy elérkeztünk az egyéni felelősség szakaszába, és ismét felhívta az emberek figyelmét, hogy vegyék fel az oltást.

György István tájékoztatása szerint a regisztráltak 80 százaléka már megkapta az oltást, Magyarországon már minden második felnőtt be van oltva.

Az államtitkár elmondta, hogy az elmúlt héten érkezett 1 millió adag Sinopharm-vakcinából folyamatosan ellátják az orvosokat és kórházi oltópontokat. Az online időpontfoglalón továbbra is Sinopharmra és AstraZenecára lehet foglalni. Megnyitják a foglalót 200 ezer adag Szputnyikra is, SMS-ben értesítik azokat, akiknek lehetőségük lesz felvenni az orosz oltóanyagot. Ma érkezett 333 450 adag Pifzer-vakcina, nagyobb része a második körös oltáskhoz szükséges, másik részét elteszik a 16–18 évesek első körös oltására. A megyékben és a fővárosban a korábbi időszakokban megmaradt Pfizer-oltóanyagokat a háziorvosoknak osztják ki.

Csütörtökön újabb Moderna-szállítmány érkezik, ezeket főleg a második körös oltásoknál használják fel, de 30 ezer adagot kiadnak a háziorvosoknak első oltásnak, és 6000 dózist kapnak az idősotthonok, ezeket azoknak szánják, akik nemrég kérték az oltást.

Ezen a héten a Janssen-vakcinákkal is elkezdik az oltást, az oltóanyagokat a honvédségi oltóbuszokon használják majd fel. György István elmondta, hogy eddig 7 megye 61 településén fordultak meg az oltóbuszok, és összesen 13 267 embert sikerült beoltani.

Az államtitkár közölte, hogy megkezdődik keddtől a Magyarországon élő külföldiek oltásának az előkészítése is, a regisztrációs lehetőség mától él. A külföldön élő magyarok is regisztrálhatnak már, de őket csak akkor oltják be, ha már a Magyarországon élő regisztráltak oltásával végeztek.

Müller Cecília szerint "a járvány leszálló ágában vagyunk, de továbbra is mindenkinek, még az oltottaknak is óvatosnak kell lenniük".

Müller Cecília reagált a WHO friss állásfoglalására a kínai Sinopharm-oltóanyag hatásosságáról. Az országos tiszti főorvos szerint az Egészségügyi Világszervezet csak a szakirodalmi adatokat foglalta össze. Ezeket a héten értékelik a WHO-nál, az operatív törzs a hétvégére várja a teljes állásfoglalást, hogy a WHO felveszi-e a vészhelyzeti alkalmazásra engedélyezett oltóanyagok listájára a Sinopharmot.

Az operatív törzs úgy válaszolt a WHO kételyeire a Sinopharmról, hogy nem válaszolt

Szakértői munkacsoport vizsgálta meg a kínai oltóanyagról rendelkezésre álló adatokat, ez alapján "alacsony mértékben bizonyosak afelől", hogy a Sinopharm két dózisa hatásos 60 év feletti, idősebb felnőtteknél. Magyarországon éppen ezt a korosztályt oltották a kínai vakcinával, és a magyar kormány azt állítja, hogy a Sinopharm még a Pfizernél is jobb.

Az országos tiszti főorvos újságírói kérdésre elmondta, hogy nem jelenthető ki, hogy vége van a harmadik hullámnak. Müller Cecília közölte azt is, hogy bármelyik vakcina esetében szükség lehet egy harmadik adagra.

A tiszti főorvos elmondása szerint a koronavírus-járvány az influenzához hasonlóan is szezonálissá változhat, és előfordulhat, hogy évente meg kell ismételni az oltások beadását.

"Erre a mai napon biztonsággal válaszolni még nem lehet" – zárta Müller Cecília.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!