szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az utcanevekkel üzen a ferencvárosi és a fővárosi városvezetés Kínának.

A Fudan-botrány
Nagy port kavart Magyarországon az Orbán-kormány bejelentése, miszerint Budapesten nyit campust a kínai Fudan Egyetem. Az egyetem - amely okiratában deklarálta a kínai kommunista párt szolgálatát - a tervezett Diákváros területén kapna helyet, de nem csak ez okozott felháborodást, hanem a beruházás több mint 500 milliárd forintos költsége is. A Fudan-ügy fejleményeit cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

Közterületeket neveznek át a IX. kerületben, ott, ahol a terv szerint a Fudan Egyetem budapesti központja épülne. Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester és Karácsony Gergely főpolgármester szerdán avatják fel az utcanévtáblákat, a meghívóból pedig kiderül, hogy az egyetem mellett kap helyet

  • a Dalai Láma út,
  • az Ujgur Mártírok útja,
  • a Szabad Hongkong út,
  • és a Hszie Si-kuang püspök út.

Az ötlet, hogy egy közterületet, amely valamelyik külföldi ország számára fontos, politikai üzenettel nevezzenek át, nem egyedi, Washingtonban és Vilniusban 2018-ban, Prágában 2020-ban nevezték el az orosz nagykövetségnek helyet adó teret Borisz Nyemcovról, a 2015-ben meggyilkolt orosz ellenzéki politikusról. Magyarországon ilyenre eddig még nem volt példa.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!