Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Még nem tudni, kit jelölnek a posztra.

Név nélkül, de szerepel az Országgyűlés június 15-i napirendi javaslatában, hogy betöltenék a tavaly október óta üres 15. helyet az Alkotmánybíróságban. Igaz, odaírták, hogy „benyújtástól függően”, de nyilván azért került be, mert várható a benyújtás, hiszen ez a pont az elmúlt hónapokban nem jelent meg a napirendekben.

Varga Zs. András alkotmánybíró 2020. október 16-án mondott le, mert a Kúria elnökévé jelölték, és meg is választották.

Az alkotmánybírák megválasztásához nem a jelenlévők, hanem az összes képviselő kétharmadának támogatása szükséges, tehát legalább 133 támogató szavazat. A Fidesz eddig nyilván azért halogatta a választást, mert a KDNP-vel együtt összesen éppen ennyi képviselője van, de akadtak köztük betegek. Miután a hosszú időn át gépi lélegeztetésre szoruló Bányai Gábor meggyógyult, bizonyára bíznak abban, hogy a jövő héten már ott tud lenni. Továbbá mivel az utóbbi időben több volt jobbikos független képviselő, például Volner János többször kisegítette a kormánytöbbséget, és többnyire a Fidesszel szavaz Ritter Imre német nemzetiségi képviselő is, most látták úgy, hogy meg lehet kockáztatni a titkos szavazást.

Egy módon egyébként könnyen megoldhatná a kormánytöbbség a kéltharmadot: ha olyan jelöltet javasolna, akit az ellernzéknek legalább egy része is támogatni tud. Ez történt 2016-ban, amikor átmenetileg nem volt meg a Fidesz–KDNP minősített többsége, és az LMP jelöltjét, Szabó Marcelt elfogadva szerezték meg az LMP-frakció szavazatait a saját jelöltjeiknek.

Most ilyen alkuról nem tudni, pedig az érintett ellenzéki párt bizonyára közzétette volna, ha folyik ilyen tárgyalás. Név tehát egyelőre nincs, de könnyen lehet, hogy most is csak a kormányoldal által támogatott jelöltet állít a többség.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!