szerző:
Salgó Andrea (hvg.hu)
Tetszett a cikk?

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) támogatja a 2007-2013. évekre készülő II. Nemzeti Fejlesztési Tervben szereplő fejlesztési pólus program megvalósítását - közölte Parragh László, az MKIK elnöke.

A kamara testületének ülésén részt vett Baráth Etele EU-ügyekért felelős tárca nélküli miniszter és Szaló Péter, a Nemzeti Fejlesztési Hivatal elnöke. Baráth Etele hangsúlyozta, hogy a fejlesztési pólus program a kijelölt nagyvárosok és vonzáskörzetük fejlesztését célozza meg, hozzájárul az elmaradt területek felzárkóztatáshoz, a foglalkoztatás bővítéséhez. Mint mondta, a pólus program hozzájárul az adott terület, az ott működő a kis- és középvállalkozások versenyképességének növekedéséhez, a nagyobb hozzáadott értékű gazdaság megteremtéséhez.
  
A miniszter elmondta, hogy Magyarország fejlesztési pólusai határon átnyúló vonzáskörzettel rendelkeznek, és fontos lenne az érintett szereplők közötti együttműködés kialakulása. Parragh László kiemelte, hogy a pólus program megvalósításához a kamara aktívan hozzá tud járulni gazdaságszervező szerepéből adódóan. Példaként említette, hogy az országos hálózaton keresztül eljutnak a vállalkozásokhoz, továbbítják az információt, továbbá a kamara a vállalkozások együttműködését segítő klaszterek szervezésében kezdeményező szerepet tudna ellátni.

A gazdaságszervező szerep ellátásához fontos lenne a vállalkozások regisztrációja. A kamara az európai uniós projektek megvalósításában lehet projekt-gazda,  kedvezményezett. A nemzetközi példák azt mutatják, hogy minden fejlesztési pólusban kell lennie egy húzóágazatnak, amely kihatással van a terület fejlődésére.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

A kamara 25 lépése a 100 lépés programhoz

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) 25 pontból álló javaslatot dolgozott ki a kormány 100 lépés programjának sikeres végrehajtásához. A gazdaság szereplőinek érdeke, hogy ne növekedjen a vállalkozói teher, és javuljon a versenyképesség - mondta Parragh László, az MKIK elnöke.

Először Írországban, majd Magyarországon házasodott egy magyar nő, most a rendőrség nyomoz ellene

Először Írországban, majd Magyarországon házasodott egy magyar nő, most a rendőrség nyomoz ellene

Váratlan fejlemény: tintahalak sikeresen teljesítették a pillecukortesztet

Váratlan fejlemény: tintahalak sikeresen teljesítették a pillecukortesztet

Civil Közoktatási Platform: Táppénzt a szülőknek, oltást a pedagógusoknak!

Civil Közoktatási Platform: Táppénzt a szülőknek, oltást a pedagógusoknak!