szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egyes híresztelések szerint a Starbucks hazánkban is terjeszkedni kíván, ám ezt a hálózat nem erősítette meg a hvg.hu-nak. Az Egyesült Államokból induló hálózat a legismertebb, ám a közhiedelemmel ellentétben nem franchise rendszerű kávézólánc a világon.

A Starbucks-koncepció 35 évvel ezelőtt született meg Seattle-ben, de Kelet-Európában máig nincs jelen. Legközelebb Ausztriában találunk az Egyesült Államokban honos kávézót. Egyelőre nincs hitelt érdemlő információ arról, hogy Magyarországra jönne a Starbucks-hálózat. Annyi biztos, hogy a következő hét évben a meglévő tizenkétezer üzlete mellé újabb 8 ezer egységet kíván nyitni, ebből jövőre 2400-at.

A működő boltok többsége természetesen a Starbucks szülőföldjén, az Egyesült Államokban található. A kávézólánc nagy hangsúlyt fektet a távol-keleti terjeszkedésre is, a tulajdonosok Kínát tekintik a legnagyobb potenciális piacnak. Alapítója céljául tűzte ki, hogy az addigi amerikai kávézási szokások helyett az európai mintát honosít meg. Ezt azonban a közhiedelemmel ellentétben nem franchiseként teszi, csak „franchise-értékkel bíró” hálózat formájában.

Bővebben a Starbucksról:
Erre a linkre kattintva, többet tudhat meg erről a kávézóláncról.
Mi a különbség a franchise és a "franchise-értékkel bíró" üzlet között. Elsődlegesen az, hogy míg a franchise-partner megveszi a jogokat a név-, védjegy- és termékhasználatra ahhoz, hogy  vállalkozást működtessen, addig a franchise-értékkel bíró hálózatnál az összes egység tulajdonjoga egy kézben van.

Sztárkávéház
A Starbucks-sztorit feldolgozó, Sztárkávéház című HVG-könyvet az alábbi linkre kattintva rendelheti meg. 
Az ilyen vállalkozás viszont minden olyan előnnyel és tulajdonsággal rendelkezik, mintha franchise-hálózatként volna jelen a piacon. Ilyen tulajdonságok például, hogy rendszeresen bővíti hálózatát újabb egységekkel, az ismert márkanév hatalmas húzóerőt képvisel a piacon, egységeinek színvonala azonos szinten áll és az üzletei arculat tekintetében szintén azonosak.

A Starbucks nem ül a babérjain, hanem folyamatosan bővíti üzlethálózatát, és újdonságokkal is kísérletezik. Mostanában vezeti be a piacra a Starbucks-termékeket forgalmazó italautomatáit. A hálózat sikerét 1997 és 2001 között megkétszerezte amúgy is tekintélyes, közel 1 milliárd dolláros (210 milliárd forint) bevételét, egységeinek száma pedig megnégyszereződött.


Forrás: http:// www.dakexpo.hu

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vállalkozás

Mibe bukhat bele egy franchise?

A hálózatba lépés előtt a franchise-átvevők szeme előtt gyakran csak az elérhető profit, a készen kapott menedzsment lebeg. Megfeledkeznek viszont a rendszer lehetséges buktatóiról. Mandel Katalin, a Dakexpo kft. franchise tanácsadója körültekintő magatartást javasol a rendszerhez csatlakozóknak.

hvg.hu Vállalkozás

Mit hoz a karácsony a franchise-átvevőknek?

Ahogy minden vállalkozásnál, a franchise-nál is közeledik az év végi elszámolás ideje. Ilyenkor kiderül, hogy hogy teljesítette-e a hálózat tulajdonosának elvárásait. Ellenkező esetben az átvevő akár elveszítheti a hálózat koncepciójának terjesztési jogát is.