szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) a korábbinál lényegesen nagyobb számban ellenőrzi a magánszemélyek jövedelmeinek és vagyongyarapodásának összhangját, valamint a járulékfizetési kötelezettség teljesítését.

Vagyonosodási vizsgálatok
Olvassa el a hvg.hu cikkét:
Mikor és kinél  kezd szaglászni az APEH?
Varga Lászlóné, az APEH elnökhelyettese a hivatal pénteki sajtótájékoztatóján a 2007. évi ellenőrzési irányelveket ismertetve  elmondta: az idei évre bejelentett tízezer vagyonosodási vizsgálatból már közel háromezret megkezdtek, amit segített, hogy a vizsgálatokat tavaly előkészítették. A vizsgálatok elsődleges célja az elnökhelyettes szerint a prevenció, ám az ellenőrzések az adóhatóság reményei szerint némi bevételt is fialnak majd. 
   
Akikre mindenképp sor kerül
-új vállalkozásokra
-gyakori székhelyváltoztatókra
-azonos székhelyű adóalanyokra
-többszöri tulajdonosváltással   érintett adózókrA
-a bevallás benyújtását rendszeresen mulasztókra
- a több bevallási időszakban nullás bevallást adókra
- tartósan veszteséges adózókra és a veszteség finanszírozási forrásaikra 
 a pénztárgépet nem rendeltetésszerűen használókra 
Széles körű ellenőrzéseket tervez az adóhatóság a társadalombiztosítási alapok megrövidítésének feltárására, a járulékfizetői kör kiterjesztése, a minimum járulékkalappal kapcsolatos adókötelezettségek teljesítése érdekében, figyelmet fordítva a foglalkoztatás munkajogi, illetve társadalombiztosítási szempontból történő minősítésére is. 

Vizsgálják az országhatáron belüli és az országhatáron túl nyúló körbeszámlázásos ügyleteket, értékesítési láncolatokat, a gazdasági események valóságtartalmát, felhasználva az EU tagországokból érkező
kontroll adatokat, és más tagállamokkal közös vizsgálatok is lesznek. A számlázási láncok az elnökhelyettes szerint egyre kiterjedtebbé és bonyolultabbakká válnak, ez azonban nem magyar sajátosság.

Profil szerint az eddiginél nagyobb figyelmet kapnak a számítástechnikai eszközöket, mobil telefonokat, alkatrészeket, illetve kellékanyagokat forgalmazó cégek, valamint a hulladék-kereskedelmi tevékenységet végző adózók. Náluk elsősorban azt figyelik, hogy a fordított adózás beváltotta-e az adóhivatal hozzáfűzött reményét. Sor kerül a fakitermelés, a fafeldolgozás teljes vertikumára, elsősorban a faimport miatt. Továbbá az eddigi gyakorlathoz képest újdonságnak számít az is, hogy a helyszíni ellenőrzések kiterjednek a vállalkozók adóköteles tevékenységéhez használt szoftverek jogtisztaságának vizsgálatára.

Különböző szempontok szerint vizsgálják még a bútorgyártást, az ingatlanügynöki tevékenységet végzőket, illetve a fodrászatokat és a szépségszalonokat. Az első esetben kiemelten figyelik az árbevétel bizonylatolását és a költségek elszámolásának szabályszerűségét. Az ingatlanközvetítőknél elsősorban a dokumntáltságra, illetve a bevétel teljeskörűségére fókuszálnak. A fodrászoknál pedig a bevételek megfelelő regisztrálására, valamint a fizetett és kapott bérleti díjak elszámolására fektetik a hangsúlyt.
VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!