szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kihirdették a SEED Alapítvány által meghirdetett családi vállalkozás esettanulmány pályázat nyerteseit és díjazták a négy legjobbat.

Az első helyezett a Babják és Fiai Kft., amely száraztésztagyártással foglalkozik, második helyezettünk a Massányi Művek egy többgenerációs, gombok készítésével és kereskedelmével foglalkozó családi vállalkozás, a harmadik helyezett fémszerkezeteket készítő Fém-Mű Bt., a negyedik helyezett a Caelum-Art Grafikai Stúdió Kft., amelynek tevékenységi körébe az alkotóművészet, a webgrafika és a sajtófigyelés tartozik.

Azok a cégek vehettek részt a pályázaton, akik egy családon belül legalább két családtag tulajdonában lévő vagy irányításával működő vállalkozásuk van. A regisztrált vállalkozások több mint 50 százaléka ilyen. Alapvetően más típusú problémákkal küzdenek, mint hagyományos társaik. A legkényesebb ügyek közé tartoznak a tulajdonlás, az utódlás, a vezetés javadalmazása, a konfliktuskezelés, a családtagok és a külső munkatársak kapcsolata. Az említett arány Magyarországra is vonatkozik, ennek ellenére még a vállalkozásfejlesztés szakmai berkeiben is keveset foglalkoznak ezzel a speciális igényekkel rendelkező csoporttal, nemhogy a közéletben.

A rendszerváltást követő néhány évben indultak el az első vállalkozások, amelyek most kezdik a generációváltást: a szülők a nyugdíjhoz közeledve most adják át a stafétabotot gyerekeiknek. Az utódlás az egyik legérzékenyebb kérdése a családi vállalkozásoknak, így nagyon időszerű megismerni a helyzetet nehezítő körülményeket, és felkészülten útnak indítani az ún. második generációs vállalkozásokat.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és más társaságok (Budapest Bank, OTP Ingatlan, Dimenzió Egészségpénztár) hozzájárulásának köszönhetően a közhasznú konferencián neves hazai és külföldi előadók elemzik a családi vállalkozások tipikus problémáit, illetve családi vállalkozók mondják el saját, személyes élményeiket és tapasztalataikat arról, hogy hogyan lehet összeegyeztetni a magánéletet és az üzletet. Kiemelt téma az előadások között az utódlásban érintett felek körüli konfliktusforrások, az egymással szembeni elvárások.

A SEED Alapítvány Családi Vállalkozás Programjának idei harmadik eleme az októberben induló, az ország hat helyszínén megszervezett kétnapos tréningsorozat, amely a növekedésmenedzsment témájával foglalkozik, és kifejezetten családi vállalkozásokra fókuszál.

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szigorít a kormány vagy csak fenyegetőzik vele? És ön mit lépne?

Szigorít a kormány vagy csak fenyegetőzik vele? És ön mit lépne?

Elutasították az Orbán Győző cégének túlárazása miatt tett feljelentést

Elutasították az Orbán Győző cégének túlárazása miatt tett feljelentést

„Valóságos boszorkányüldözés zajlott” – próbálják kideríteni, ki szivárogtatta ki a Barátok közt végének forgatókönyvét

„Valóságos boszorkányüldözés zajlott” – próbálják kideríteni, ki szivárogtatta ki a Barátok közt végének forgatókönyvét