szerző:
ecoline.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hétfőn délután a Zwack és az Egis megindította a hazai gyorsjelentési...

Hétfőn délután a Zwack és az Egis megindította a hazai gyorsjelentési időszakot is. A kisebbik tőzsdén jegyzett gyógyszergyártó megugró árbevételről, és duplájára emelkedő adózott nyereségről számolt be, míg a Zwack enyhén visszaeső forgalmat, s az első háromnegyedévre az előző évivel lényegében egyező nyereséget közölt. (A Zwack üzleti éve április 1-től március 31-ig tart.) 

A hazai tőzsdei cégek többségétől az egy esztendővel korábbinál gyengébb eredményt várnak az elemzők. Kivételek azonban – ahogy azt az Egis példája is mutatja – a forint gyengélkedése miatt főleg az exportorientált vállalatok között biztosan lesznek. 

Erős gyógyszer

Az Egishez hasonlóan jelentős nyereségnövekedésről számolhat be a Richter is, amelynek a kisebbik gyógyszergyártóhoz hasonlóan szintén jót tett a forint gyengélkedése. Elemzők szerint a társaság adózott nyeresége 15-20 milliárd forint körül alakulhat, azaz az egy esztendővel korábbit 120-180 százalékkal is meghaladhatja. Ebből egyébként nagy – akár 10 milliárd forint körüli – tétel is lehet a pénzügyi soron elkönyvelt profit, amely elsősorban a követelések átértékeléséből eredhet.

A pénzügyi válság - ha közvetlenül nem is rázza meg nagyon - közvetve negatívan érintheti azonban a Richtert is. Sarkadi Szabó Kornél a Cashline vezető elemzője az Ecoline-nak elmondta: elképzelhetőek szállítási gondok a Richternél, s a vevők – elsősorban a helyi devizák okozta - problémái miatt lehetnek behajthatatlan követelései is a cégnek Oroszországban, illetve Ukrajnában. 

Hasonlóan vélekedtek a Buda-Cash elemzői is, azonban ők egyelőre csak Ukrajnában számítanak visszaesésre, Oroszországban még nem. Ez utóbbira lehet következtetni egyébként az Egis gyorsjelentéséből is: a másik gyógyszergyártó a legnagyobb FÁK piacon 35 százalékkal növelte forgalmát, Ukrajnában azonban majd 50 százalékos visszaesésről számolt be. 

A részvényárfolyam lehetséges alakulásáról Sarkadi Szabó Kornél elmondta: a Richter az egész évet tekintve felülteljesíthet a BUX-hoz képest, igaz sok múlik az euró/forint árfolyamon, s globális környezeten is.

Csúnya Mol-negyedév

A Mol a Buda-Cash elemzői szerint elsősorban egyszeri tételeknek betudhatóan a 2008 harmadik negyedéve után az év utolsó három hónapjában ismét veszteséget termelhetett. Azon túl, hogy a gazdálkodásában is gyengébb teljesítményt nyújtott, az olajtársaságnak több tízmilliárd forintos veszteséget okozott a forint gyengülése – itt a devizahitelek átértékelésére kell gondolni –, a készletek átértékelése – az olajár továbbzuhant a negyedik negyedévben – valamint a Mol részvényárfolyam esése miatt szükségessé vált opciós átértékelések. 

Az iparági környezettől nem várnak javulást a Buda-Cash szakemberei a következő hónapban sem, hozzáteszik ugyanakkor, hogy a Mol vélhetően nem tud olyan katasztrofális eredményt közölni, melyre komoly eladói nyomás alakulna ki a részvény piacán.

A nyereség megmarad

Az OTP harmadik negyedévét még nem érintette a pénzügyi válság, a negyedik negyedévben azonban már komoly céltartalék-képzésekre lehet számítani, ami elviheti a profit nagy részét. A veszteségleírások elsősorban Ukrajnát érinthetik, de Oroszországban, és Magyarországon is romlott a portfólió minősége a szakemberek szerint. 

A céltartalék mellett a forrásköltségek emelkedése is negatívan érinthette a profitot, ez a nettó kamatbevételek soron lesz tetten érhető. A harmadik tényező, ami a nyereséget csökkenthette, az a stratégiai devizapozíciókon elszenvedett veszteség. A Buda-Cash szakemberei hozzáteszik, hogy az OTP is költségcsökkentéssel próbálja enyhíteni a válság hatásait, ennek hozadéka azonban vélhetően a következő negyedévek jelentéseiben lesznek szembetűnőek.

MTelekom: céltartalék

A Magyar Telekom a negyedik negyedéves gyorsjelentés alapján teljesíthette a management által még szeptemberben módosított éves tervet – mondta el Gyurcsik Attila, a Concorde részvényelemzője. A szakember hozzátette, hogy a létszámleépítések miatt egy ötmilliárd forintos céltartalék képzésre lehet számítani a negyedik negyedévben. 

Ami kiemelt figyelmet kap majd, az várhatóan a 2009-es managementterv lesz. Minthogy jelentős meglepetés nem várható a negyedik negyedéves gyorsjelentéstől, vélhetően a részvényárfolyamot sem fogja komolyabb mértékben megmozgatni – tette hozzá.

Nincs árfolyamhatás

Herczenik Ákos, a Raiffeisen elemzője hangsúlyozza, hogy a gyorsjelentéseknek vélhetően nem lesz komoly árfolyamot befolyásoló hatása. Az elmúlt esztendő utolsó negyedévét a piac természetesen már beárazta az árfolyamokba, így amennyiben a gyorsjelentésekben foglaltak nem fognak számottevően eltérni a várakozásoktól, komoly kilengéseket sem okozhat a jelentési időszak a részvénykurzusokban.

A befektetők a Richternél számítanak a komoly pénzügyi nyereségre, és a Mol kapcsán sem valószínű, hogy a várakozásoktól jelentősen eltérő számokat közöl a társaság. Az olajcég negyedéves jelentése „csúnya” lesz, de a várhatóan jelentős veszteség elsősorban egyszeri tételeknek tudható be. 

Az OTP lehet a legizgalmasabb a Raiffeisen szakembere szerint. Itt a céltartalék szintje lehet érdekes, továbbá a management 2009-re vonatkozó várakozása, és a portfólió minőségéről mondott konkrétumok.

Ecoline

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Őrizetbe vették az orosz performanszművészt, aki kirobbantotta a párizsi főpolgármester-jelölt szexbotrányát

Őrizetbe vették az orosz performanszművészt, aki kirobbantotta a párizsi főpolgármester-jelölt szexbotrányát

637 százalékkal nőtt a képviselők vagyona 2010 óta

637 százalékkal nőtt a képviselők vagyona 2010 óta

Nyissa meg a Google Térképet a telefonján, önhöz is megérkeztek az új funkciók

Nyissa meg a Google Térképet a telefonján, önhöz is megérkeztek az új funkciók

2100 cigarettát szívattak el egy robottal, és csúnya dolgok kerültek elő a csikkekből

2100 cigarettát szívattak el egy robottal, és csúnya dolgok kerültek elő a csikkekből

Megállíthatatlanul terjed a koronavírus-fertőzés a karantén alá vett hajón

Megállíthatatlanul terjed a koronavírus-fertőzés a karantén alá vett hajón

Horrorbaleset a Váci úton – gyorsulási verseny vezethetett kis híján tragédiához

Horrorbaleset a Váci úton – gyorsulási verseny vezethetett kis híján tragédiához