szerző:
hvg.hu

Az életbiztosítási kedvezmények megszüntetése 2010-től kis lépés lehet az egykulcsos adó felé. A pénzügyminisztérium több mint 20 milliárdos adóbevételt remél az intézkedéstől, a biztosítók tiltakoznak.

Bár adóegyszerűsítésre, egykulcsos adórendszerre vágyunk, ha tényleg történik valami ez irányba mutató, akkor viszont valaki, pillanatnyi érdeksérelme okán biztosan tiltakozik, elsőként például az, akit közvetve érint az intézkedés miatt megszűnő kedvezmény  - mondta Angyal József okleveles adószakértő az életbiztosítások után járó adókedvezmények megszüntetésével kapcsolatban a hvg.hu-nak. Az egykulcsos adó szerinte ugyanis feltételezi a kedvezmények megszüntetését. Az intézkedés közel 800 ezer ügyfelet érint a biztosítóknál, és a piaci szereplők szerint hosszú távon több kárt okoz, mint amennyi előnnyel jár.

A Pénzügyminisztérium viszont 23,4 milliárd forint körüli adóbevétellel számol  a kedvezmény megszüntetése kapcsán, miután az életbiztosítások után tavaly épp ennyit igényeltek vissza. (A költségvetés egyébként először csak 2011-ben profitál az adószabály változásából, mivel 2010-ben az adózók az idei befizetések utáni kedvezményt még érvényesíthetik.) 

Az adókedvezmények jellemzője, hogy mindig egy szűkebb társadalmi réteget szólítanak meg - mondta Angyal József hozzátéve: idetartoznak  a kisebb jelentőségű biztosítási kedvezmények és a nagyobb horderejűek is, mint az alkalmazotti kedvezmény, az adójóváírás vagy a kisvállakozásoknak szóló eva. 

Az adórendszert érintő változásokkal kapcsolatban azt is elmondta: véleménye szerint nem lehet egyszerre egykulcsos adórendszerről beszélni és a kedvezményeket is megtartani. Hasonlóképpen nem szerencsés egyszerre beszélni családi adózásról és egykulcsos adórendszerről, mivel a kettő kizárja egymást. Az életbiztosítási kedvezmény megszüntetése - hangsúlyozta - sokkal érdemibb lépés, mint 2011-re törvénybe iktatni a 15 millió forintig emelt sávhatárt.

Az adórendszer reformja azt jelentené, hogy az egyes részeket nem kiragadva, hanem együttesen kezelnénk. Az előbbire jó példa, hogy csökkent a munkáltatót terhelő járulék és a magánszemélyt terhelő adó, de ezzel egyidejűleg nem szűnt meg az eva, az ekho, s a cafetéria sem, továbbá maradt a legtöbb adókedvezmény - foglalta össze véleményét a változásokról a szakember. "Hiába szavazták meg már évközben a 2010-re érvényes adótörvényeket, ha a kapkodásnak az lesz a vége, hogy az Alkotmánybíróság megsemmisítheti többségüket"- tette hozzá.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Vitát válthat ki az MSZP-ben az adókedvezmények változása

Az adótörvények módosításával két tucat most adómentes természetbeni juttatás megadóztatását kezdeményezi a kormány, míg mintegy nyolcvan juttatás adómentes maradna; más juttatások - például a családi pótlék - az adóalapot növelnék "adóterhet nem viselő járandóságként". Az MTI információi szerint főként ezek tételek válthatnak ki vitát az MSZP-frakcióban, amely alapvetően támogatja a kormány adócsomagját.

hvg.hu Vállalkozás

Megszüntetnék az életbiztosítások adókedvezményét

Az öngondoskodás jelentőségét az állam a Közép-európai régió valamennyi országában adókedvezményekkel is elismeri, és ezen a tényen a válság miatt előtérbe került költségvetési szempontok sem változtatnak. Magyarországon viszont a hosszú távú befektetések támogatásának megvonását tervezi a kormány.

MTI Vállalkozás

Új adókedvezmény kis cégeknek

A kis- és középvállalkozások akkor kaphatnak jövő évtől fejlesztési adókedvezményt, ha vagy a foglalkoztatotti létszámot, vagy a bérköltséget növelik - mondta Budai Bernadett kormányszóvivő a kabinet szerdai ülését követően.

„Politikai pedofil vagy” – kiborultak a kommentelők Szentgyörgyvölgyi Péter óvodai akcióján

„Politikai pedofil vagy” – kiborultak a kommentelők Szentgyörgyvölgyi Péter óvodai akcióján

Nemcsak bátor, vakmerő volt egy sofőr Kabán

Nemcsak bátor, vakmerő volt egy sofőr Kabán

A magyar írók harmada online egyáltalán nem kommunikál a rajongókkal

A magyar írók harmada online egyáltalán nem kommunikál a rajongókkal

Új illatú, alig használt ez az eladó szentesi 1500-as Lada

Új illatú, alig használt ez az eladó szentesi 1500-as Lada

Borúra derű: egy szlovén politikus szájharmonikával szórakoztatta az EP-képviselőket

Borúra derű: egy szlovén politikus szájharmonikával szórakoztatta az EP-képviselőket

Bíróság dönthet Kijevben Zelenszkij jelöltségének érvénytelenítéséről

Bíróság dönthet Kijevben Zelenszkij jelöltségének érvénytelenítéséről