Tetszett a cikk?

Hogyan változik a jövedelem a szuperbruttósítás után? Adhat-e a munkaadó adómentes segélyt a rászoruló munkavállalónak? Mit kell tudni az átalányadózásról és a 4 éves korlátról? Az olvasók kérdéseire az APEH munkatársai válaszolnak.

A feleségem gyógyszertárban dolgozik (már 33 éve), jelenleg 143 000 forint a bruttó fizetése. A szuperbruttósítás következményeként hogyan kellene változnia a feleségem bruttó, illetve nettó fizetésének? Milyen terhet ró ez a munkaadójára? Megteheti-e a munkaadó, hogy továbbra is a 143 000 forint után adja a nettó bért?

A személyi jövedelemadóról szóló, többször módosított 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: szja-törvény) 2010. január 1-jétől hatályos 29. § (1) bekezdése szerint az összevont adóalapot az összevont adóalapba tartozó jövedelmek és az adóalap-kiegészítés együttes összegeként kell megállapítani. Azaz a megállapított jövedelemhez hozzá kell adni az adóalap-kiegészítést. Az adóalap-kiegészítés összege a jövedelem 27 százaléka.

A munkáltatónak nincs döntési lehetősége, azaz kötelező az adóalap-kiegészítést rászámítania a bér összegére.

Ezzel együtt az adójóváírás éves jogosultsági határának kiszámítása során is figyelembe kell venni az adóelőleg-kiegészítést, mely így 3 188 000 forintra emelkedett. 2010-ben tehát a felesége jogosulttá válik az adójóváírás teljes összegének érvényesítésére, ha kizárólag az említett bérjövedelemmel rendelkezik. Az adójóváírás maximum havi összege 2010-ben 15 100 forint lett, melynek figyelembevételéről feleségének a munkáltató számára kell nyilatkoznia.

2010-ben hogyan adózik az, ha egy munkavállalónak a társaság belső szabályzata alapján anyagi támogatást, „segélyt” kívánunk adni, az anyagi viszonyaiban bekövetkezett rendkívüli helyzetre való tekintettel? Szociálisan rászoruló a család, mindennapi  ellátásuk biztosítása érdekében van szükség a támogatásra.

A választ olvassa el az Adózónán!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Több mint 340 halálos ítéletet hajtanak végre Irakban

Több mint 340 halálos ítéletet hajtanak végre Irakban

Tizenegy aranybányászt kimenekítettek Kínában

Tizenegy aranybányászt kimenekítettek Kínában

Majdnem 90 millió forintért kelt el a Knight Rider autójának másolata

Majdnem 90 millió forintért kelt el a Knight Rider autójának másolata