szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tizenkét magyar vállalatba fektettek be 2009-ben magántőke és kockázati tőke társaságok, ami fele a 2008-as adatoknak. A visszaesés egyik oka, hogy kevés magyar vállalat felel meg a szigorú befektetői követelményeknek, de a Riverside magántőke társaság szerint a gazdálkodási mutatók átláthatóbbá tételével a hazai vezetők maguk is tudnak tenni azért, hogy tőkét vonjanak be a vállalkozásukba.

A vállalatok fejlődésének – például nemzetközi terjeszkedésének – a gátja általában a tőke hiánya. A növekedéshez szükséges tőkét a vállalatok a tőzsdére lépés mellett magántőke bevonásával biztosíthatják. A Magyar Kockázati és Magántőke Egyesület adatai szerint Magyarországon 2009-ben 12 ügyletbe fektettek be kockázati és magántőke társaságok, összesen 214 millió euró értékben. Ezek az adatok a 2008-as év mutatóinak felét sem érik el (25 ügylet, illetve 477 millió euró). A 12 ügyletből csupán 7 alkalommal jelent meg új befektető a cégekben, azaz 5 vállalat esetében a régi befektetők biztosítottak újabb tőkeinjekciót.

A visszaesés oka részben a recesszió, hiszen a hazai felvásárlások száma nem csökkent nagyobb mértékben, mint a kelet-közép-európai térség más országaiban. A recesszió hatásaként ugyanis alacsonyabbak a felvásárlási árak, ezért a tulajdonosok kevésbé hajlandóak cégüket vagy cégük egy részét értékesíteni. Emellett maguknak a vállalatoknak is annyival csökkent az értékük, hogy egyre kevesebb cég éri el azt a határt, amely felett a magántőke társaságok egyáltalán megfontolják az akvizíciót.

A sikeres középvállalatok felvásárlására specializálódott, világméretű magántőke társaság, a Riverside például kizárólag 15 és 150 millió euró közötti értékű vállalatokba fektet be. Ennél alacsonyabb értékű akvizíció kizárólag a portfolió vállalatok kiegészítéseként felvásárolt add-on cégek esetében lehetséges. Ez az értékhatár nagyon sok magyar céget kizár: becslésük szerint jelenleg körülbelül ezer ilyen cég van hazánkban, de ez a szám megfeleződik, ha nem vesszük figyelembe a nagy nemzetközi cégek hazai leányvállalatait.

Az Ecostat tavaly novemberben publikált adatai szerint 2008-ban Magyarországon 4715 középvállalkozás működött, ezek 90 százaléka eleve nem felel meg a magántőke társaság befektetési kritériumainak. A befektetési értékhatár elérése ugyanis messze nem garantálja a felvásárlást. „A Riverside igen óvatos befektető, ezért számos kritériumnak kell megfelelnie annak a vállalatnak, amelyben tulajdonrészt szerzünk. Számunkra egy vállalat legfontosabb mutatója az üzemi nyereség és az amortizáció összegét kifejező EBITDA, amelynek el kell érnie a 2 millió eurót. Olyan cégeket keresünk, melyek jelentős arányú, védhető piaci részesedéssel rendelkeznek iparágukban, 3 éve nyereségesek, és meggyőző a nemzetközi növekedési potenciáljuk” – mondta Vidovszky Ferenc, a Riverside Magyarország Senior Partnere.

A felvásárlásra alkalmas cégek számát azért is nehéz pontosan megbecsülni Magyarországon, mivel sok vállalat értéke „papíron” alacsonyabb, mint amennyit valójában ér. Az üzleti eredmény torzításáért maguk a tulajdonosok, cégvezetők felelősek akkor, ha az extra haszon a társtulajdonban lévő szállítói vagy az értékesítési oldalon jelenik meg. Az a legjobb, ha a folyamat kezdetétől tanácsadó készíti elő az eladást, így a vállalat értékének meghatározása és az átvilágítás már felkészülten éri a céget, nem okoz majd problémát a magántőke társaságok által kért adatok bemutatása.

A magántőke társaságok mindemellett folyamatosan keresik a befektetési célpontokat. A Riverside például 2009-ben világszerte 4228 vállalatot vizsgált meg. Ezekből 63 esetben nyilvánította ki felvásárlási szándékát, és végül 15 vállalatban szerzett többségi tulajdont. A vizsgált vállalatoknak tehát kevesebb, mint 0,3%-ába fektetett be.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Kockázati tőkealap-kezelőt vett az OTP

Az OTP Bank Nyrt. február 25-én 80 százalékos közvetlen tulajdoni részesedést szerzett a PortfoLion Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.-ben - közölte a bank a tőzsde honlapján pénteken.

hvg.hu Gazdaság

George Pataki is beszáll a volt nagykövet kockázati tőkealapjába

Húszmillió dollárral kockázati tőkealapot hozott létre George Herbert Walker, az Egyesült Államok volt budapesti nagykövete és Orbán Krisztián magyar üzletember magyarországi, bulgáriai és romániai kis- és középvállalkozások ellenőrző pakettjének megszerzésére - írta internetes kiadásában a St. Louis Business Journal című amerikai lap.

A PTE hallgatói és alkalmazottai elutasítják a modellváltást

A PTE hallgatói és alkalmazottai elutasítják a modellváltást

Fausti dilemma előtt: nem tervezik egységesen otthagyni az egyetemet az SZFE-sek

Fausti dilemma előtt: nem tervezik egységesen otthagyni az egyetemet az SZFE-sek

Kilőtt a látogatottsága az internetes keresőnek, amely legyűrné a Google-t

Kilőtt a látogatottsága az internetes keresőnek, amely legyűrné a Google-t