szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A tevékenységre jellemző kereset a kockázatot az adóalanyokra hárítja. Félreértések, következmények, módosítások.

Az öt oldalas javaslat a jogbiztonság sérelmével indokolja a tevékenységre jellemző keresettel (TJK) kapcsolatos változtatást. A módosítást jegyző képviselők úgy látják, hogy a piaci kereset akár 50-200 százalékos ingadozást is mutathat. A jelenleg hatályos szabályozás azonban ezt az önadózás intézményével párosítja, amely kapcsán a kockázat teljes egészében az adóalanyokra hárul. Az ilyen módszer a vagyonadónál már egyszer alkotmányellenesnek bizonyult.

A témában igencsak látványos az Alkotmánybíróság (AB) intézkedése, ahol valószínűtlen, hogy véletlen egybeesés a törvényjavaslattal egyidejű napirendre tűzés. Az Alkotmánybíróság amúgy is adós maradt a 2006 októberében bevezetett hasonló szabályozás véleményezésével. Akkor a törvény külön ellenőrzést helyezett kilátásba azoknál a vállalkozásoknál, ahol a minimálbér duplája alatti járulékalap után fizette meg a foglalkoztató társadalombiztosítási járulékokat.

A cikk folytatódik itt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Vállalkozás

Törvényes kiskapuk tevékenység piaci értékénél 2010-től

A 2010-es adóváltozások egyik sokak által vitatott eleme a tevékenység piaci értéke fogalmának törvénybe iktatása. A jogalkotó bizonytalankodása végig nyomonkövethető és bár a cél valószínűleg a járulékalap és az szja bevételek növelése volt a társas vállalkozók személyes közreműködőjénél illetve az egyéni vállalkozónál, végül hiába. Valójában egy placebo hatású törvénymódosítás született két felvonásban.

Homályba burkolódzó újságírók csoportja dönt a Golden Globe-díjakról

Homályba burkolódzó újságírók csoportja dönt a Golden Globe-díjakról

Elérkezett a rendszerváltás-kompatibilis utcanevek kora

Elérkezett a rendszerváltás-kompatibilis utcanevek kora

Hét nyomkövető van az egyik legjobb androidos jelszókezelőben

Hét nyomkövető van az egyik legjobb androidos jelszókezelőben