szerző:
hvg.hu

Egy még tavaly kihirdetett törvény értelmében visszaállítják, hogy az egészségkárosodott személy elmehet rokkantnyugdíjba a nyugdíjkorhatár előtt tíz évvel akkor is, ha rehabilitálhatónak minősítette őt a rehabilitációs szakértői szerv. A rendelkezés átmeneti jellegű, 2011 végéig szól.

Esetükben ugyanis tipikusnak mondható, hogy a három év rehabilitációs járadékot és az igénybe vett rehabilitációs szolgáltatásokat követően sem kapnak munkát (vagyis rehabilitációjuk sikertelen lesz), és utána támogatásokon élnek vagy végül – mivel nem lehetett őket rehabilitálni – megkapják a rokkantsági nyugdíjat – hívja fel a figyelmet Molnár László, a Középmagyarországi Regionális Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság igazgatója, az Adózóna nyugdíjszakértője. A szabály választási lehetőséget ad, Molnár László szerint így a módosítás senkit sem kényszerít inaktivitásra, de figyelembe veszi a munkaerőpiaci realitásokat.

A rehabilitációs járadék időtartamának meghosszabbítása

A rehabilitációs járadékról szóló törvény 2008. január 1-jén lépett hatályba. A rehabilitációs szolgáltatások kiépülése elhúzódott, emiatt a rendszerbe első évben belépők rehabilitációjának megkezdése egy év késedelmet szenvedett. Ezért a 2010. évi CLXX tv. 19.§-a értelmében amennyiben a rehabilitációs járadék ellátásnak időtartama 2011-ben telik le, de a rehabilitáció még nem fejeződött be, a rehabilitáció sikeres megvalósulásának érdekében – a rehabilitációs szakértői szerv szakhatósági állásfoglalása alapján – az időtartam egy alkalommal meghosszabbítható, de az ellátás  teljes időtartama ebben az esetben sem haladhatja meg a 4 évet.

Rehabilitációs járadék melletti keresőtevékenység

A rehabilitációs ellátásban részesülőkre  a 2009. július 1-jétől egyszerűsített szabályozás nem vonatkozott, vagyis esetükben továbbra is maradt a bonyolult eljárás. Az új szabályozás – a rokkantsági nyugdíjhoz hasonlóan – az ellátás összegéhez igazítja a kereseti korlátot, így az érintettek számára egyszerűen kiszámolható. A 2010. évi CLXX. törvény 17.§-a alapján a rehabilitációs járadék összegét ötven százalékkal csökkenteni kell, ha keresőtevékenység folytatása esetén a rehabilitációs járadékban részesülő három egymást követő hónapra vonatkozó keresetének, jövedelmének havi átlaga meghaladja
- a rehabilitációs járadék összegének kétszeresét és
- a mindenkori kötelező legkisebb munkabér összegét.

A 18.§ értelmében pedig a rehabilitációs járadékot meg kell szüntetni, ha a keresőtevékenység folytatása esetén a rehabilitációs járadékban részesülő hat egymást követő hónapra vonatkozó keresetének, jövedelmének havi átlaga meghaladja
-   a rehabilitációs járadék összegének kétszeresét és
-   a mindenkori kötelező legkisebb munkabér összegét.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
HavariaPress Itthon

Pénzt kértek a rokkantosításért – orvosok őrizetben

Az Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézet (ORSZI) két orvosszakétőjét vették őrizetbe Egerben - közölte a HavariaPress. A gyanú szerint pénzt kértek és kaptak azért, hogy egyes embereket rokkantnak nyilvánítsanak.