szerző:
Szegő Iván Miklós

Az ózdi kohászat a nyolcvanas években több mint tízezer embert foglalkoztatott. Mára egyetlen nagyobb cég maradt a városban, az ÓAM Ózdi Acélművek Kft., amely mintegy 600 embert alkalmaz. A cég 1997 óta a német Max Aicher csoport kezében van, és Magyarország egyetlen betonacélgyártója. A mostani válság ellenére a lengyel rendezésű foci-Eb ad némi lendületet az ÓAM-nek.

Az építőipartól függő betonacélgyártásban a megrendelések jelentős visszaesése törvényszerű volt, hiszen a nagyberuházások a világgazdasági és a magyarországi krízis miatt alaposan megritkultak. A tendencia, úgy tűnik, egyelőre nem fordult meg: a Központi Statisztikai Hivatal augusztus végi közlése szerint a magyar építőipar első félévi kibocsátása 9,6 százalékkal maradt el a 2010-estől. Az új építőipari szerződések volumene pedig az első félévben 28 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál.

Rendkívüli intézkedések

Az ózdi acélmű is csak rendkívüli intézkedésekkel tudta átvészelni a gazdasági válságot. A cég az elmúlt két évben komoly veszteségeket halmozott fel, amit azóta is próbál ledolgozni. A vállalat 2008-ban még 43,7 milliárd forint árbevételt ért el, ami 2009-ben több mint 30 milliárddal esett vissza, 5,6 milliárd forint üzemi veszteség mellett. Tavaly az árbevétel nagyjából megegyezett a 2009. évivel, viszont a veszteség mérséklődött. Idén pedig már az első félévben elérték a 2010-es teljes árbevételt, ami a veszteség további csökkenését eredményezte – tudtuk meg Náray Attila gazdasági igazgatótól.

©

Az idei forgalom élénkülése amúgy elsősorban a lengyel piacnak tudható be. A cég mintegy 90 ezer tonna acélt gyártott, amelynek legnagyobb része Kelet-Közép-Európa legnagyobb gazdaságába irányult. A lengyel kereslet bővülését elsősorban a közelgő foci Európa-bajnokság magyarázza: a hatalmas rendezvényre stadionok és más sportlétesítmények készülnek, amelyekhez természetesen óriási mennyiségű betonra, illetve betonacélra van szükség. Az Eb-t Lengyelország és Ukrajna rendezi közösen, de az ÓAM gazdaságosan csak a lengyel piacra tud szállítani. A megrendelésekért EU-n kívüli versenytársakkal kell megküzdeniük, akik gyakran csak azt nézik, hogy az ózdiak mennyiért adják a betonacélt, aztán „gyorsan alákínálnak”.

Acélgyártás just-in-time rendszerben

Az ÓAM-nél mindenesetre igyekeznek vigyázni a gazdaságos működésre. A hirtelen megnövekedett, de nyilvánvalóan nem tartós lengyel konjunktúra miatt óvatosan emelik a termelést. A készletállományt próbálják minimális szinten tartani, gyakorlatilag just-in-time rendszerű gyártásra álltak át. Ez azt jelenti, hogy a beszállítók szállítmányait úgy időzítik, hogy egyszerre érkezzenek, és csak akkor induljon be az acélmű, ha minden nyersanyag a rendelkezésre áll. Az áramot is akkor vásárolják, amikor a legolcsóbb: a műszakokat átszervezték, így nagyrészt éjszakai árammal tudnak dolgozni. Annak érdekében, hogy a legkedvezőbb áron jussanak áramhoz, rendszeres szereplői lettek a hazai áramtőzsdének.

©

Annyi bizonyos, hogy az acélműben rendkívüli körülmények között dolgoznak az emberek, és ez nemcsak az éjszakai műszakok miatt van így. Egy hengerész elmondása szerint most 18-20 fős brigádok látják el azt a munkát, amit korábban jóval nagyobb létszámú csoportok végeztek az acélműben. A munkakörülmények sem mindennapiak. A hengereléskor akár 90-95 fokos is lehet a levegő, míg az acél 1000 Celsius-fok fölött zajló olvasztásakor a hőmérséklet még magasabb. Ilyenkor sokszor a dolgozók munkaképes állapotban tartása is nagy kihívás – magyarázta a hengerész.

Az ÓAM melegen hengerelt betonacélt, köracélt, hengerhuzalt és hegesztett betonacél-síkhálót gyárt. A magyar betonacélpiacon a beszerzési árak meglehetősen ingadozóak, az ÓAM-nak ugyanakkor árstabilizáló szerepe van. Ha nem lenne hazai betonacélgyártás, akkor a hazai építőipar jobban ki lenne téve az árváltozásoknak, illetve egyenletes minőségű betonacélhoz is nehezebben lehetne hozzájutni. Negatív példaként a magyar cukoripar említhető, amely a rendszerváltás óta töredékére zsugorodott, Magyarország pedig ki van téve a külföldi cukoripar kínálati viszonyainak és árainak. A konkurencia egyébként a nemzetközi betonacélpiacon egyre nagyobb: ha a gazdaság felszálló ágban lesz, a meglévő cseh és lengyel konkurensek mellett szlovák, román és osztrák gyárak is kínálni fogják a kelet-közép-európai térségben a betonacéljukat.

Munkahelyek Ózd környékén

A napokban zárta be az Ózdhoz közeli Kazincbarcikán a BorsodChem Zrt. a tulajdonában lévő BC-Ablakprofil Kft.-t, amely szintén az építőipari megrendelők (drasztikusan csökkenő) igényeit szolgálta ki, és 2,2 milliárd forintos veszteséget halmozott fel. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 2011 júliusában a munkanélküliek aránya 22,5 százalék vokt, és Ózd körzetében is meghaladta a 20 százalékot.

Nagyítás-fotógalériánk Ózdról - kattintson a képre!
©

Riz Gábor, a térség országgyűlési képviselője a hvg.hu-nak elmondta, hogy egy kazángyár betelepítésén dolgoznak Ózd vezetőivel együtt jelenleg is. Végleges döntés azonban még nincs az ügyben, akárcsak egy másik cég esetében, amely a szénbányászat felújításának a lehetőségét vizsgálja a bezárt farkaslyuki bánya területén. Szintén némi biztatást jelenthet a városnak, hogy a GE Energy 2011-ben egy 900 millió forintos (4,9 millió dolláros) beruházást hajtott végre Ózdon. A biztonsági és villamossági rendszereket, továbbá elektromechanikus eszközöket gyártó vállalatnál ugyanis új termékek előállításába kezdtek.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Szegő Iván Miklós Itthon

Acélváros tehetségei: van-e esélyük?

Már középiskolás korban megkezdődik az elvándorlás Ózdról és a környékbeli településekről, a helyi gimnázium igazgatója minden évben több diákjától kénytelen elbúcsúzni. Így egyre nehezebb helyzetbe kerül az egyébként is komoly gondokkal küszködő város. Egy tehetséggondozó programmal próbálják meg helyben tartani a fiatalokat.

MTI Itthon

Diákrendőrök járőröznek az ózdi strandon

Ismét akcióba léptek az ózdi strandon a diákrendőrök, jelenlétüknek köszönhetően az elmúlt években jelentősen csökkent a létesítmény területén a lopások, bűncselekmények száma.

HavariaPress Itthon

Tizenéves késes rablókat kapott el a rendőrség

Elfogta a rendőrség azt a két tizenévest, akik 20 éves társukkal együtt kiraboltak a napokban egy férfit Ózdon. A támadók körülállták, majd késsel fenyegetőzve kényszerítették áldozatukat értékei átadására.

Nagyítás

Kiútkeresők az ózdi acélvárosból - Nagyítás-fotógaléria

Reménykedők és reménytelenek Ózdon. A gimnáziumban 2002 óta folyik a tehetséggondozó program; az acélműben már augusztusban akkora volt a termelés, mint tavaly az egész évben. Ennek ellenére a város perifériáján élők sem az oktatás javulásából, sem a termelésbővülésből nem érzékelnek semmit.

hvg.hu Itthon

Nem tartottak rendet, nem kapnak bérpótló támogatást

Ózdon a márciusi és áprilisi ellenőrzéseket követően közel kétszáz főnek szüntette meg a bérpótló támogatás folyósítását a polgármesteri hivatal. A listán szerepeltek olyanok, akik nem tartottak rendet saját házuk táján, de a többséget a hibás lakcímet megjelölők tették ki.

Hazai nyugdíjparadoxon: öregedő ország, kevesebb nyugdíjas

Hazai nyugdíjparadoxon: öregedő ország, kevesebb nyugdíjas

Top500: Óriási profitra vágyik? Mutatjuk, hogyan kell csinálni

Top500: Óriási profitra vágyik? Mutatjuk, hogyan kell csinálni

Öntik a pénzt a falvakra, sokszor mégis alig futja működésre

Öntik a pénzt a falvakra, sokszor mégis alig futja működésre

Nevet vált a kormánykörök kedvenc tanácsadója

Nevet vált a kormánykörök kedvenc tanácsadója

Súlyos károkat okozott a tengervíz a velencei Szent Márk-székesegyházban

Súlyos károkat okozott a tengervíz a velencei Szent Márk-székesegyházban

Az USA a hongkongi tüntetők mellé állt

Az USA a hongkongi tüntetők mellé állt