szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az E.On német energetikai óriáscég megszüntet 11 ezer állást, ebből 6 ezret Németországban, 5 ezret pedig külföldön. Az E.On Hungária Zrt.-nél még nem tudják, hogy a döntés milyen hatással lesz Magyarországra.

Szerdai német sajtójelentések szerint a Magyarországon is érdekelt vállalat hónapokig tartó vita után állapodott meg a németországi szakszervezetekkel a létszámleépítésről. Az egyezség értelmében elbocsátás helyett mindenekelőtt a korengedményes nyugdíjazás jogintézménye révén csökkentik a létszámot.

Azok számára pedig, akik nem tudnak nyugállományba vonulni, létrehoznak egyebek között egy olyan társaságot, amely korlátozott idejű munkaviszonyt kínál, és továbbképzésekkel, valamint munkaközvetítői és egyéb szolgáltatásokkal segíti a lehetőséggel élő dolgozókat az elhelyezkedésben.

A 2015-ig tartó leépítés során a jelenleg 85 ezer főt foglalkoztató vállalat alkalmazotti létszáma 11 ezerrel csökken. A cégvezetés számításai szerint a létszámcsökkentéssel a költségek éves szinten 1,5 milliárd euróval 9,5 milliárdra csökkennek. Arról nem szólnak a sajtóhírek, hogy a Németországon kívül megszüntetni tervezett 5 ezer munkahellyel kapcsolatban milyen elképzelések formálódnak.

A vállalatot elsősorban azért kell átalakítani, mert Németországban a kormány egy tavalyi döntése értelmében 2022-ig leállítják mind a 17 atomerőművet, a létesítmények többségében pedig az E.On meghatározó tulajdonos és az üzemeltető. A német cég Magyarországon energiatermeléssel, áram- és gázszolgáltatással, valamint földgáz-kereskedelemmel foglalkozik.

Egyházi Nikoletta, az E.On Hungária Zrt. szóvivője az MTI-nek azt mondta, még nem tudni, hogy a döntés milyen hatással lesz Magyarországra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Garázsépítésre, klímára, vagy napkollektorra is költhető az otthonfelújítási támogatás

Garázsépítésre, klímára, vagy napkollektorra is költhető az otthonfelújítási támogatás

Gombapincében termesztett kannabiszt

Gombapincében termesztett kannabiszt

Kicsi, kifejezetten európai Teslát tervezne Elon Musk

Kicsi, kifejezetten európai Teslát tervezne Elon Musk