szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Jogi lépéseket fontolgat a Nemzetközi Vegyépszer Románia Kft. (NVR) a napokban kirobbant rágalomhadjárat miatt, amelyet egy napilapban megjelent cikksorozat indított útjára mind a helyi, mind pedig a magyarországi sajtóban − mondta a cég a Napi Gazdaságnak.

Egy  román lap újságírói azt állították, hogy a magyarországi vállalat, miután bevételezte a közbeszerzési eljárások során elnyert munkálatok ellenértékét, bezárta képviseleteit és kimenekítette a pénzt az országból, majd csődvédelmet kért, hogy ne kelljen kifizetnie a több mint háromszáz alvállalkozót – írja a Napi Gazdaság. A cikk szerzői többek között azzal is megvádolták a céget, hogy több helyszínen önkényesen abbahagyta a munkálatokat és levonult a munkaterületről, emellett a nemrég átadott, Kolozsvárt elkerülő útszakasz hibás teljesítés miatt egy 100 méteres szakaszon súlyosan megrongálódott, a garanciális javításokat azonban az NVR nem vállalja.

A vádak pontatlan információkra és valótlanságokra épülnek, érthetetlen az is, hogy egy közepes méretű útépítési munka miatt − téves információkra alapozva − mondta az NVR jogi képviselete. A cikk megjelenését követően Alexandru Nazare közlekedési tárcavezető Füzes Oszkár bukaresti magyar nagykövettel folytatott megbeszélésen kijelentette: Románia jogi úton készül kártérítést követelni a Vegyépszer által Romániában el nem végzett munkálatok, valamint a részlegesen befejezett útszakaszok megrongálódása miatt.

A fejléc szövege

A több mint kétszáz alkalmazottat foglalkoztató jogelőd az évek során több megbízatást nyert el 2−25 millió euró közötti értékben. Ezt követően a NVR a Kolozsvárt elkerülő I. szakasz építésének jogát nyerte el konzorciumban egy helyi céggel. Két szerződés született: az első 73,7 millió lej (egy euró 4,3 lej) értékben, melyből a megrendelő a munkáknak több mint a felét lemondta, így a szerződés értéke 31,1 millió lejre csökkent, a második szerződés 45,53 millió lej értékű, mely a pótmunkákkal együtt 49,16 millió lejre változott.

Pár nappal később az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt kolozsvári parlamenti képviselője feljelentést tett az ügyészségen a kolozsvári körgyűrű Bányabükk és Apahida közötti szakaszának tervezői és kivitelezői ellen. Az NVR -t hivatalosan még nem keresték ez ügyben, tudomásunk szerint a feljelentést nem ellenünk tették, az illető politikus mindössze egy teljes kivizsgálást kért a projekttel kapcsolatban − állítja a vállalat.

Az NVR a munkálatok megkezdése óta összesen 17 levelet küldött a megrendelő  helyi közútkezelő vállalatnak (CNADNR), amelyben felhívta a figyelmet a lehetséges földcsuszamlás kockázataira és javaslatot tett a veszély elhárítására, a társaság szerint mindhiába. A február 21-re elkészült műszaki szakértői vizsgálat megállapította, hogy a megrongálódásokat a területtől távol lévő földmozgások okozták, amelyekért a kivitelező nem okolható. Az építés alatt álló szakaszon a CNADNR december legelején leállíttatta a cölöpfúrásokat, lehetetlenné téve a munkálatok folytatását. Ennek ellenére az NVR, a január−februári −20 fokos hidegeket leszámítva, végig a munkaterületen volt és végezte a járulékos munkálatokat.

Tavaly december végén az építőipar recessziója miatt a NVR fizetésképtelenné vált, jelenleg csődeljárás alatt áll. Mivel a CNADNR a mai napig nem utalta az elismert tartozásait, az NVR az erre az időre eső alvállalkozói munkákat nem tudta kifizetni. Összesen 19 alvállalkozóról van szó, a február 21-i csődegyezségi tárgyaláson született megállapodás szerint a hitelezők több mint fele 20-50 százalék kielégítést kap, a többi, döntően a nagyhitelezők, ennél kevesebbet − állítja a cég. A megrendelő időközben a szerződés felbontását kérte, az NVR azonban ragaszkodik a munkálatok folytatásához, mivel szerintük nincs jogalapja a szerződésbontásnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!