szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Rohamosan bővül a magyarországi kalandparkok kínálata, a rendelkezésre álló uniós források mellett a fejlesztés 5-8 év alatt várható megtérülése ösztönzi a beruházások elindítását - írja a pénteki Napi Gazdaság.

A nyugati mintára épült élmény- és kalandparkok az elmúlt tíz esztendőben kezdtek elterjedni Magyarországon, és úgy tűnik, a fejlesztési kedv nem gyengül. Mára több mint harminc hasonló létesítmény működik az országban, és többnek a fejlesztése van folyamatban vagy kezdődik el rövidesen. Létrejöttüket az EU is támogatja, így érthető, ha számos turisztikai szolgáltatást kínáló cég akár önállóan, akár a helyi önkormányzattal vagy egyéb helyi vállalkozásokkal karöltve vág bele hasonló beruházásba - ismerteti a Napi Gazdaság.

A lap által megkérdezett szakemberek szerint a helytől, a kiépített szolgáltatásoktól függően 5-8 év alatt megtérülhet a befektetett tőke, ám a beruházások szaporodásával a parkok egy idő után elveszthetik kezdeti vonzerejüket, aminek következtében átgondoltabban kell ezen fejlesztéseket is kezelni.

A most folyó fejlesztési helyszínek sorába tartozik Sárvár, ahol a gyógy- és wellnessfürdő szomszédságában épül egy élmény- és kalandpark, melyet a tervek szerint a nyáron adnak át. A háromhektáros területen megvalósuló beruházás költsége megközelíti a 100 millió forintot, amelyből 66 millió forint az önerő, a többi pályázattal nyert, vissza nem térítendő uniós támogatás.

Hasonló kalandpark épül Zalaka­roson is, a helyi Aphrodite/Venus Hotel beruházásában, a beruházás összköltsége eléri a 100 millió forintot, melyhez pályázattal sikerült 50 százalékos uniós támogatást nyerni.

Uniós támogatással családi fitnesz- és kalandpark épül 2012 második felében Soltvadkerten is, a Vadkerti-tónál. A fejlesztés megvalósítója a kiskunhalasi Geldberg Kft., amely a projekt 77,274 millió forintos összköltségéhez 50 millió forint uniós támogatást nyert az Új Széchenyi Terv keretében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gulyás Gergely speciális szabályokat hozna karácsonyra

Gulyás Gergely speciális szabályokat hozna karácsonyra

"Demeter mindig is ezt a nyelvet beszélte, csak nem kapott ekkora nyilvánosságot"

"Demeter mindig is ezt a nyelvet beszélte, csak nem kapott ekkora nyilvánosságot"

Karikó Katalin a HVG-nek: számomra fontos, hogy minél hamarabb minél több ember megkapja a vakcinát

Karikó Katalin a HVG-nek: számomra fontos, hogy minél hamarabb minél több ember megkapja a vakcinát