szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem veszik le az import UHT-tejet és trappista sajtot az áruházláncok polcaikról, ám intézkedéseket tesznek az ilyen termékeket népszerűsítő kampányaik leállítására – ez lehet a Világgazdaság szerint a feloldása a tejtermékek körül múlt héten kialakult ellentmondásnak.

Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) parlamenti államtitkára még csütörtökön, a nagy áruházláncok képviselőivel tartott megbeszélése után közölte: tárgyalópartnerei ígéretet tettek arra, hogy az import UHT-tejet és a külföldről érkező trappista sajtot leveszik a polcaikról - idézi fel a VG.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) azonban erre válaszul közölte, nincs tudomása arról, hogy az áruházláncok ilyen kötelezettséget vállaltak volna. Az OKSZ szerint a kereskedők a rendelkezésükre álló eszközökkel támogatják a magyar tejtermelő és -feldolgozó-ipart, ugyanakkor egyértelművé tette, a lakosság vásárlóerejének csökkenése szükségessé teszi az alacsonyabb árfekvésű tejtermékek forgalmazását is, és a vásárlók nem foszthatók meg a választás lehetőségétől.

Ha a külföldi áruk száműzését nem is éri el a kormányzat, egy másik irányból várhatóan jelentős gesztust tesz a magyar termelők felé. Az Országgyűlés ugyanis ezen a héten folytatja a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek kapcsán a beszállítókkal szemben alkalmazott tisztességtelen forgalmazói magatartásról szóló törvény módosításának a részletes vitáját.

A kormánypárti javaslatban ugyanis új szabályként jelenik meg a diszkriminatív árazás tilalma. Ennek lényege, hogy a jövőben nem lehetne azonos termékek esetében más-más árrést alkalmazni a magyar, illetve a más országokból származó árunál. Bár a jogszabály nem kimondottan a tejről és tejtermékekről szól, az ágazat szereplői szerint egyértelműen ezt a termékcsoportot érinti legjobban a változás.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Radar360: Mától tesztelik itthon a tanárokat, az USA-ban heteken belül olthatnak

Radar360: Mától tesztelik itthon a tanárokat, az USA-ban heteken belül olthatnak

Becsempészi a Google a Stadia játékait az iPhone-okra

Becsempészi a Google a Stadia játékait az iPhone-okra

Kifogott az oxfordi szótárkészítőkön az idei év

Kifogott az oxfordi szótárkészítőkön az idei év