szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Gyanúsan kevés, mindössze 10 millió forint nyereséget "ismert be" a városgazgálkodási feladatokat ellátó esztergomi Strigonium Zrt. annak ellenére, hogy kifejezetten nagy jövedelmeket hozó tevékenységekkel foglalkozik. A város vezetője emiatt jogi lépéseket fontolgat a cég ellen.

Korábbi közgyűlés Esztergomban
©

Hűtlen kezelés gyanúja miatt jogi lépéseket fontolgat Esztergom független polgármestere a 100 százalékig önkormányzati tulajdonban lévő, városgazdálkodási feladatokat ellátó Strigonium Zrt. ellen − mondta a Napi Gazdaságnak Tétényi Éva városvezető. Nonszensznek tartja, hogy az 1,786 milliárd forint jegyzett tőkével rendelkező, számos, potenciálisan nagy bevételt generáló tevékenységet (kikötő-, temető-, parkolórendszer-üzemeltetés, ingatlankezelés, őrzés-védés, kommunikációs feladatok) végző cég a tavalyi évre mindössze 10 millió forintos nyereséget "vallott be", amelyet amúgy eredménytartaléknak szán. Míg más városok a felszíni parkolási díjakból szednek be több tíz milliós összegeket, addig a Strigonium csupán 1,3 milliós profitról számolt be, amelyet másfél év alatt produkált.

Tétényi régóta lobbizik azért, hogy a Strigonium pénzügyei transzparenssé váljanak, a legutóbbi, múlt heti közgyűlésen is élénk vita bontakozott ki több önkormányzati cég mérlegének elfogadásáról, mivel a könyvvizsgálók − egy társaság kivételével − csak záradékkal hagyták jóvá. A polgármester − a város gazdasági krízisére és az inkasszóra való tekintettel − a záradékkal ellátott beszámolók elfogadását nem javasolta, helyette inkább a hiányosságokat pótoltatta volna. A testület a beszámolókat ennek ellenére elfogadta, mire Tétényi bejelentette, hogy a záradékkal ellátott beszámolók esetében vétójoggal él és egy későbbi időpontra, június közepére rendkívüli testületi ülést hív össze. Ha ekkor is záradékokkal fogadják el a beszámolókat, Tétényi még azt sem zárja ki, hogy nemcsak a Strigonium vezetése ellen tesz jogi lépéseket, hanem akár a képviselő-testület azon tagjai ellen, akik továbbra is támogatják és elfogadják a záradékolt beszámolókat.

A társaságot az esztergomi helyhatóság és a Magyar Takarékszövetkezeti Bank alapította 1989. augusztusában, a bank 2000. május 31-ig volt tulajdonos – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató adataiból. A 183,5 millió forint alaptőkével idegenforgalmi befektetési céllal létrehozott társaság jegyzett tőkéje jelenleg több mnt 1,785 milliárd forint. A társaság 2000 tavaszán váltott profilt, akkor az ingatlanforgalmazás lett a főtevékenység, ez a cég nevéből is kiderül, ekkor ingatlankezelő és üzemeltetőre módosult az elnevezés, később a vagyonkezelés lett a fő profil. A társaság jegyzett tőkéjének emelkedése mögött alapvetően a bevitt ingatlanapportok, illetve üzletrészek megszerzése áll.

Az utóbbi években valamivel 160 millió forint feletti árbevételről beszámoló vállalat adózott eredménye szabadeséshez hasonlóan zsugorodott: 2008-ban még 37,8 millió forint volt, egy évvel később valamivel 2 millió forint aslatt maradt, 2010-ben pedig 877 ezer forintos adózott eredményt közöl az Opten adatbázisa. A társaság ellen 2008 tavaszán bírósági végrehajtási eljárást indított a megyei adóhivatal hátralékkezelési osztálya.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!