szerző:
hvg.hu

Csődvédelmet kért cégére a Neo FM rádiót üzemeltető FM1 Zrt., mert állami hirdetések híján nem tudják fenntartani magukat. Az NMHH azt közölte: a Médiatanács ma éjfélig várja, hogy a Neo FM tulajdonosai "élnek-e a hatóság által felajánlott mentőcsomaggal".

Csődvédelmet kért a NeoFM rádiót üzemeltető FM1 Zrt. A céget tulajdonló FM1 Friends Kft. vezérigazgatója, Földes Ádám a hétfői sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy állami hirdetések nélkül nem tudnak működni, nem tudtak részesedni az állami hirdetésekből, csak a konkurencia. Hozzátette: ha valaki átvállalja a rádió összes tartozását, annak 1 forintért odaadnák a rádiót. A sajtótájékoztatón részt vett Horváth László ügyvezető is.

Mint ismert: a Médiatanács máig adott időt a Neo FM-et üzemeltető cég adósságtörlesztésének elkezdésére és a bankgarancia (153 millió forint) felmutatására. Elengedtek továbbá 40 milliónyi késedelmi díjat.

A rádió decemberről tartozik a tavalyi frekvenciadíjuk egy részével, az idei frekvenciadíjjal (a hvg.hu korábbi értesülése szerint ez 464 millió forint + áfa/év - a szerk.), illetve a tavalyi árbevétel alapú díj idénre halasztott részleteivel (771 millió/év). A cég nem tud bankgaranciát sem felmutatni, ez lenne az a pénz, amiből a Médiatanács lehívhatná baj esetén a hiányzó frekvenciadíjat.

Földes Ádám, az FM1 Kommunikációs Zrt. vezérigazgatója (b) és Horváth László, az FM1 Friends Kft. ügyvezetője (j) rendkívüli sajtótájékoztatót tart.
©
Az állami tulajdonban lévő frekvenciák hasznosítását felügyelő Médiatanács múlt hét szerdán döntött úgy, hogy június 18-ig ad időt a Neo FM-et tulajdonló FM1 Zrt.-nek, hogy reagáljon a hatóság ajánlatára és elkezdje törleszteni a tartozásait. A döntést követő sajtótájékoztatón Auer János, a Médiatanács tagja azt mondta, a hatóság elengedi a felgyülemlett 40 milliós késedelmi kamatot, de amennyiben a rádió nem él a lehetőséggel, akkor azt úgy fogják értelmezni, hogy a tulajdonosok "az adósságot hátrahagyva maguk kívánják bezárni a rádiót". Erre az esetre a Médiatanács bírósági eljárást helyezett kilátásba.

A Neo FM tulajdonosainak a reklámpiac három éve tartó zsugorodása mellett azzal is szembe kell nézniük, hogy a kormányzat és az állami vállalatok elkerülik a közel másfél milliós hallgatói táborral rendelkező rádiót. A reklámköltéseket mérő független Kantar Média Kft. (KM) adatai szerint az állami intézmények és vállalatok az idei év első negyedében egyetlen percnyi hirdetést sem helyeztek el a Neo FM műsoraiban.

NMHH: "ma éjfélig még érvényben van a Médiatanács mentőcsomagja"

"A Médiatanács ma éjfélig várja, hogy a Neo FM tulajdonosai élnek-e a hatóság által felajánlott mentőcsomaggal, ami többek között a több mint 750 milliós adósság részletekben történő rendezését, és a késedelmi kamatok elengedéséből származó 40 milliós támogatást tartalmazza" - közölte az NMHH hétfő délután.

"A Médiatanács bízik abban, hogy a Neo FM-et működtető cég tulajdonosainak mai nyilatkozata nem azt jelenti, hogy a tulajdonosok saját korábbi ígéreteikhez sem kívánják tartani magukat, és ezekkel szembehelyezkedve már egyetlen forint tartozást sem kívánnak törleszteni" - tették hozzá.

"A Neo FM tulajdonosai által felajánlott váltó elfogadásának jogi és gyakorlati akadálya is van, ezért a hatóság számára az nem más, mint egy darab papír, hiszen azt a Médiatanács hatósági jogkörében eljárva a hatályos jogszabályok alapján nem tudja elfogadni. Az ígérvény elfogadása praktikus akadályokba is ütközik, hiszen ez olyan lenne, mintha valaki a gázszámláját egy darab cetlivel szeretné kiegyenlíteni, amire azt írja, hogy „váltó”" - írják közleményükben.

"Ha az üzleti vállalkozás vezetői által felkínált papír mögött valódi fedezet van, akkor a tulajdonosoknak lehetőségük van annak beváltására, azaz a Médiatanácsnak felajánlott papírdarabot maguk tudják készpénzzé tenni. Ez esetben ma éjfélig bőven van lehetőségük a korábban vállalt 200 milliós tartozás teljes rendezésére" - olvasható.

Az NMHH szerint a Neo FM legújabb beadványa sajnálatos módon azonban egyre valószínűbbé teszi, hogy az üzleti vállalkozásként működő kereskedelmi rádió vezetése nem akar élni a Médiatanács által felajánlott mentőcsomaggal, és be kívánja zárni a rádiót. "Erre utal a tulajdonosok csődről szóló mai bejelentése is, ami azt valószínűsíti, hogy nem tudnak és nem is akarnak fizetni hitelezőiknek" - írják.

"A Médiatanács az elmúlt egy évben számos alkalommal adott lehetőséget arra, hogy a Neo FM tulajdonosai könnyített fizetési feltételekkel rendezzék tartozásaikat, sőt egy alkalommal a rádió díjcsökkentést is kapott. Legutóbb a Médiatanács mentőcsomagot dolgozott ki a Neo FM megmaradásáért, amelyben egyedülállóan hosszú lejáratú törlesztést és egy 40 millió forintos mentőövet is felajánlott. A Médiatanács sajnálatosnak tartaná, ha a tulajdonosok nem élnének a számukra biztosított lehetőségekkel" - áll a közleményben.

A bevételeit korábban a reklámidő meghosszabbításával növelni próbáló – és ezért tavaly januárban közel 55 millióra büntetett – céget a reklámokért folytatott versenyben 2010 óta veri a Közgép nevű építőipari céget is vezető Nyerges Zsolt többségi tulajdonában lévő rádió, a Class FM.

A kormányzati kampánypénzek és állami cégek rádiós reklámköltéseinek közel fele a fideszesként elkönyvelt nagyvállalkozó, Nyerges Zsolt rádiójához, a Class FM-hez folyik be már a második éve. A legnagyobb állami reklámozó, a Szerencsejáték Zrt. rádiós reklámkiadásainak 82 százalékát, 580 millió forintot költött tavaly a Danubius egykori frekvenciáján sugárzó rádióra. Horváth László korábban a hvg.hu-nak azt mondta, jelentős nyereséggel számolhatna a rádió, ha az állami vállalatok is hirdetnének a Neo FM-en.

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Kuciak-gyilkosság: 36 szlovák városban tüntettek

Kuciak-gyilkosság: 36 szlovák városban tüntettek

Beteg patkányt fotóztak egy budai általános iskolánál

Beteg patkányt fotóztak egy budai általános iskolánál

Húsra, sörre és sajtra költöttek a legtöbbet a magyarok

Húsra, sörre és sajtra költöttek a legtöbbet a magyarok

Leállíthatják a magyar ernyős keresését, akit egy jégbarlangban temetett el a lavina

Leállíthatják a magyar ernyős keresését, akit egy jégbarlangban temetett el a lavina

Jilly Viktor: Nyelvtanulás – téves képzetek

Jilly Viktor: Nyelvtanulás – téves képzetek

Videó: Zebrán pördült meg egy fékező autós Kazincbarcikán

Videó: Zebrán pördült meg egy fékező autós Kazincbarcikán