szerző:
hvg.hu

Csődvédelmet kért cégére a Neo FM rádiót üzemeltető FM1 Zrt., mert állami hirdetések híján nem tudják fenntartani magukat. Az NMHH azt közölte: a Médiatanács ma éjfélig várja, hogy a Neo FM tulajdonosai "élnek-e a hatóság által felajánlott mentőcsomaggal".

Csődvédelmet kért a NeoFM rádiót üzemeltető FM1 Zrt. A céget tulajdonló FM1 Friends Kft. vezérigazgatója, Földes Ádám a hétfői sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy állami hirdetések nélkül nem tudnak működni, nem tudtak részesedni az állami hirdetésekből, csak a konkurencia. Hozzátette: ha valaki átvállalja a rádió összes tartozását, annak 1 forintért odaadnák a rádiót. A sajtótájékoztatón részt vett Horváth László ügyvezető is.

Mint ismert: a Médiatanács máig adott időt a Neo FM-et üzemeltető cég adósságtörlesztésének elkezdésére és a bankgarancia (153 millió forint) felmutatására. Elengedtek továbbá 40 milliónyi késedelmi díjat.

A rádió decemberről tartozik a tavalyi frekvenciadíjuk egy részével, az idei frekvenciadíjjal (a hvg.hu korábbi értesülése szerint ez 464 millió forint + áfa/év - a szerk.), illetve a tavalyi árbevétel alapú díj idénre halasztott részleteivel (771 millió/év). A cég nem tud bankgaranciát sem felmutatni, ez lenne az a pénz, amiből a Médiatanács lehívhatná baj esetén a hiányzó frekvenciadíjat.

Földes Ádám, az FM1 Kommunikációs Zrt. vezérigazgatója (b) és Horváth László, az FM1 Friends Kft. ügyvezetője (j) rendkívüli sajtótájékoztatót tart.
©
Az állami tulajdonban lévő frekvenciák hasznosítását felügyelő Médiatanács múlt hét szerdán döntött úgy, hogy június 18-ig ad időt a Neo FM-et tulajdonló FM1 Zrt.-nek, hogy reagáljon a hatóság ajánlatára és elkezdje törleszteni a tartozásait. A döntést követő sajtótájékoztatón Auer János, a Médiatanács tagja azt mondta, a hatóság elengedi a felgyülemlett 40 milliós késedelmi kamatot, de amennyiben a rádió nem él a lehetőséggel, akkor azt úgy fogják értelmezni, hogy a tulajdonosok "az adósságot hátrahagyva maguk kívánják bezárni a rádiót". Erre az esetre a Médiatanács bírósági eljárást helyezett kilátásba.

A Neo FM tulajdonosainak a reklámpiac három éve tartó zsugorodása mellett azzal is szembe kell nézniük, hogy a kormányzat és az állami vállalatok elkerülik a közel másfél milliós hallgatói táborral rendelkező rádiót. A reklámköltéseket mérő független Kantar Média Kft. (KM) adatai szerint az állami intézmények és vállalatok az idei év első negyedében egyetlen percnyi hirdetést sem helyeztek el a Neo FM műsoraiban.

NMHH: "ma éjfélig még érvényben van a Médiatanács mentőcsomagja"

"A Médiatanács ma éjfélig várja, hogy a Neo FM tulajdonosai élnek-e a hatóság által felajánlott mentőcsomaggal, ami többek között a több mint 750 milliós adósság részletekben történő rendezését, és a késedelmi kamatok elengedéséből származó 40 milliós támogatást tartalmazza" - közölte az NMHH hétfő délután.

"A Médiatanács bízik abban, hogy a Neo FM-et működtető cég tulajdonosainak mai nyilatkozata nem azt jelenti, hogy a tulajdonosok saját korábbi ígéreteikhez sem kívánják tartani magukat, és ezekkel szembehelyezkedve már egyetlen forint tartozást sem kívánnak törleszteni" - tették hozzá.

"A Neo FM tulajdonosai által felajánlott váltó elfogadásának jogi és gyakorlati akadálya is van, ezért a hatóság számára az nem más, mint egy darab papír, hiszen azt a Médiatanács hatósági jogkörében eljárva a hatályos jogszabályok alapján nem tudja elfogadni. Az ígérvény elfogadása praktikus akadályokba is ütközik, hiszen ez olyan lenne, mintha valaki a gázszámláját egy darab cetlivel szeretné kiegyenlíteni, amire azt írja, hogy „váltó”" - írják közleményükben.

"Ha az üzleti vállalkozás vezetői által felkínált papír mögött valódi fedezet van, akkor a tulajdonosoknak lehetőségük van annak beváltására, azaz a Médiatanácsnak felajánlott papírdarabot maguk tudják készpénzzé tenni. Ez esetben ma éjfélig bőven van lehetőségük a korábban vállalt 200 milliós tartozás teljes rendezésére" - olvasható.

Az NMHH szerint a Neo FM legújabb beadványa sajnálatos módon azonban egyre valószínűbbé teszi, hogy az üzleti vállalkozásként működő kereskedelmi rádió vezetése nem akar élni a Médiatanács által felajánlott mentőcsomaggal, és be kívánja zárni a rádiót. "Erre utal a tulajdonosok csődről szóló mai bejelentése is, ami azt valószínűsíti, hogy nem tudnak és nem is akarnak fizetni hitelezőiknek" - írják.

"A Médiatanács az elmúlt egy évben számos alkalommal adott lehetőséget arra, hogy a Neo FM tulajdonosai könnyített fizetési feltételekkel rendezzék tartozásaikat, sőt egy alkalommal a rádió díjcsökkentést is kapott. Legutóbb a Médiatanács mentőcsomagot dolgozott ki a Neo FM megmaradásáért, amelyben egyedülállóan hosszú lejáratú törlesztést és egy 40 millió forintos mentőövet is felajánlott. A Médiatanács sajnálatosnak tartaná, ha a tulajdonosok nem élnének a számukra biztosított lehetőségekkel" - áll a közleményben.

A bevételeit korábban a reklámidő meghosszabbításával növelni próbáló – és ezért tavaly januárban közel 55 millióra büntetett – céget a reklámokért folytatott versenyben 2010 óta veri a Közgép nevű építőipari céget is vezető Nyerges Zsolt többségi tulajdonában lévő rádió, a Class FM.

A kormányzati kampánypénzek és állami cégek rádiós reklámköltéseinek közel fele a fideszesként elkönyvelt nagyvállalkozó, Nyerges Zsolt rádiójához, a Class FM-hez folyik be már a második éve. A legnagyobb állami reklámozó, a Szerencsejáték Zrt. rádiós reklámkiadásainak 82 százalékát, 580 millió forintot költött tavaly a Danubius egykori frekvenciáján sugárzó rádióra. Horváth László korábban a hvg.hu-nak azt mondta, jelentős nyereséggel számolhatna a rádió, ha az állami vállalatok is hirdetnének a Neo FM-en.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
"Kiürülhet" a Google az új EU-s jogszabály miatt

"Kiürülhet" a Google az új EU-s jogszabály miatt

"Ki akarja kimosni Bayer Zsolt száját?" - összeállt az ellenzék és a szakszervezetek Tatabányán

"Ki akarja kimosni Bayer Zsolt száját?" - összeállt az ellenzék és a szakszervezetek Tatabányán

Együttesen verte meg az orvost a család, mert szerintük túl sokat kellett várni

Együttesen verte meg az orvost a család, mert szerintük túl sokat kellett várni

Márki-Zay Péter: Inkasszót tett a NAV egy vásárhelyi önkormányzati cégre, veszélyben a bérek

Márki-Zay Péter: Inkasszót tett a NAV egy vásárhelyi önkormányzati cégre, veszélyben a bérek

Sikerült lelassítani a szklerózis multiplex súlyosbodását

Sikerült lelassítani a szklerózis multiplex súlyosbodását

A Fidelitas-alelnök is beszólt a köztévének a melegek gyógyításáról szóló műsor miatt

A Fidelitas-alelnök is beszólt a köztévének a melegek gyógyításáról szóló műsor miatt