szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az elmúlt egy évben kétszáz beruházás valósult meg Magyarországon, jelenleg pedig hetven projektet készítenek elő. Az összesen hárommilliárd euró értékű befektetések főleg a járműiparban, a szolgáltató központok, a gépipar, az élelmiszeripar, az elektronika, illetve az információs és kommunikációs technológia területén teremtenek a várakozások szerint összesen mintegy 13 ezer munkahelyet.

A Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) jelenleg 70 befektetés előkészítésén dolgozik, ezek összesített értéke több mint 3 milliárd euró. A mintegy 860 milliárd forint összértékű invesztíciókkal összesen több mint 13 ezer új munkahelyet teremtenek – írja a Napi Gazdaság Online. A befektetési szándék nem jelent törvényszerűen invesztíciót, de a hajlandóságot jelzi, hogy az Index összegzése szerint tavaly nyár eleje óta több mint 250 kisebb-nagyobb beruházásról szóló híradás jelent meg, ezek között azonban többtucatnyi esetben csak körvonalazódó tervekről volt szó. Az utóbbiak kiszűrésével is kétszáz felett van azon projektek száma, amelyek az elmúlt évben megvalósultak vagy legalábbis közel vannak az induláshoz. Az előkészítés alatt álló 70 projekt főleg a járműiparban, a szolgáltató központok, a gépipar, az élelmiszeripar, az elektronika, illetve az információs és kommunikációs technológia területét érinti − közölte a HITA a Napi Gazdasággal.

A HITA jelenleg kilenc konkrét szolgáltatóközpont-projektet gondoz, ezek megvalósulása több mint 2500 munkahelyet teremthet. A már működő több mint nyolcvan létszáma folyamatosan bővül, és bár pontos statisztikák nem állnak rendelkezésre, a HITA információi szerint több mint harmincezer embert foglalkoztatnak ezen egységek.

A járműipari nagyberuházások hatása már napjainkban is megmutatkozik: a nagy autógyárak fő rendszerintegrátorainak (TIER1) beszállítói telepednek meg vagy fejlesztenek Magyarországon, több mint húszezer munkahelyet őrizve meg és mintegy 2500-3000-et teremtve (egy autógyári munkahely 3-5 beszállítóipari munkahelyet teremt vagy őriz meg). A BMI Autos Report 2011 előrejelzése alapján Magyarországon 333,8 ezres mértéket érhet el a személygépjármű-gyártás 2014-re, az éves járműexport értéke pedig 1700 milliárd forint körül alakulhat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!