A kiskereskedelmi forgalmat júniusban már a labdarúgó Európa-bajnokság sem segítette; a vásárlók pedig, bár többet költöttek, pénzükért kevesebbet kaptak júniusban - kommentálta az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) a frissen közölt kiskereskedelmi adatokat.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteki jelentése szerint a kiskereskedelmi értékesítés júniusi volumene 1,7 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. A csökkenésben meghatározó szerepet játszott az üzemanyagtöltő állomások, valamint a bútor- és műszakicikk-üzletek eladásainak visszaesése, miközben az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletek forgalmának volumene nőtt - írja a KSH. A kiskereskedelmi forgalom volumene 2012. első félévében 1,1 százalékkal mérséklődött az előző év azonos időszakához képest. 

Az OKSZ pénteki közleménye szerint a KSH nyers adatai szerint júniusban 687 milliárd forintot költöttek az áruházakban a vásárlók, 31 milliárd forinttal többet, mint egy évvel korábban, az áremelkedések miatt azonban a "hazacipelt" árumennyiség 1,7 százalékkal kevesebb volt a tavalyinál. 

A szövetség szerint a kereskedelem visszaesésének "legfájóbb pontja", hogy iparcikkekből kevesebbet vásároltak az emberek az első félévben, ezen belül pedig legnagyobb mértékben a bútor és műszaki cikkek értékesítése esett vissza az egy évvel ezelőttihez képest, az első negyedévben 5, a második negyedévben pedig 11,5 százalékkal, így ezen a területen a foci EB sem segített. 

A további kilátások az OKSZ szerint továbbra is a gazdaság általános helyzetétől függnek. A döntő tényező a reáljövedelmek, ezzel összefüggésben pedig az infláció alakulása, elsősorban az élelmiszereknél és az üzemanyagoknál. 

Az élelmiszerpiacon előreláthatóan nem várható az inflációs nyomás mérséklődése, sőt, egyes területeken további, remélhetően csak kisebb áremelkedés várható - írja a kereskedelmi szövetség. Hozzáfűzi: az üzemanyagpiac helyzete is bizonytalan, ahol nem csak a világpiaci árhullámok, hanem a forint árfolyama is árbefolyásoló tényező. 

A nemzetközi hiteltárgyalások döntő mértében befolyásolják a fogyasztási piac kilátásait is: bíztató hiteltárgyalások mellett erősödhet a gazdasági teljesítmény, a befektetői és a fogyasztói bizalom erősödése pedig forintokat hozhat a kereskedelem konyhájára is, akár már karácsonyra. 

Az OKSZ ugyanakkor megjegyzi, hogy továbbra is súlyos veszteség a feketézés az adókat fizetőknek és a költségvetésnek. Az élelmiszerkereskedelemben a 27 százalékos áfakulcs "tarthatatlan", ezért szerintük meg kell vizsgálni egyes alapvető élelmiszerek forgalmi adójának csökkentési lehetőségeit.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Se Jégvarázs, se Mickey egér – Miért kihagyhatatlan az osztrák Familypark?

Se Jégvarázs, se Mickey egér – Miért kihagyhatatlan az osztrák Familypark?

Kiégett egy magyarokat szállító busz Horvátországban

Kiégett egy magyarokat szállító busz Horvátországban

Kiderült, mire költenek sok pénzt a mobilosok

Kiderült, mire költenek sok pénzt a mobilosok

Nehéz-Posony: A hatalom önmaga felett ítél

Nehéz-Posony: A hatalom önmaga felett ítél

A lakók pénzéből felépült, az önkormányzat lebontotta a játszóteret Nagykanizsán

A lakók pénzéből felépült, az önkormányzat lebontotta a játszóteret Nagykanizsán

Újra műteni kell Khedirát

Újra műteni kell Khedirát