szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem tudott talpon maradni a Reál hálózatából tavaly decemberben kiszállt Arzenál Kereskedelemfejlesztési Kft., a társaság végelszámolása hivatalosan is megkezdődött. A nagy tervekkel és többszáz üzlettel induló Arzenál kiskereskedelmi hálózat – amely Jakabos Zsuzsa Európa-bajnok úszót is „csatasorba állította” – ettől függetlenül tovább működik, ez az Arzenál ugyanis nem az az Arzenál, időközben a pénzügyi befektető kiszállt a végelszámolás alá vont cégből és az Arzenál-Régió Kft.-be vitte a láncot.

Egyszer már dobbantottak
A cég tíz évvel ezelőtt egyszer már vezére volt hasonló akciónak: akkor a CBA-csoportból vált ki, és bár nem jósoltak neki nagy jövőt, megvetette lábát a piacon. Az Arzenál-csoport ma közvetlenül 900 főt foglalkoztat, emellett Pécsett és Budapesten (összesen) 25 ezer négyzetméteres logisztikai bázissal rendelkezik, ahonnan nemcsak 60 saját és 240 franchise partnerét látja el áruval, hanem több száz független boltot is.

Hivatalossá vált, amit nyáron már tudni lehetett: végelszámolás alá vonják az Arzenál Kereskedelemfejlesztési Kft.-t, a cégközlönyben a napokban tették közzé, hogy végelszámolási eljárás alá vonják a Reál csoportból kilépését tavaly decemberben bejelentő Arzenál hálózatot működtető Arzenál Kereskedelemfejlesztési Kft.-t. Addig a Reál-csoport tagjaként az Arzenál Kft. a csoport nyolc régióba szervezett hálózatának legnagyobb tagja volt, s a csoport árbevételének több mint harmadát hozta. A kiválással az Arzenál megvált a Reál Hungária Kft.-ben birtokolt 12,5 százalékos tulajdonrészétől is – derül ki az Arzenál tavalyi kiegészító mellékletéből.

Tavaly év végén nagy visszhangot keltett a cég partizánakciója, aminek keretében általános meglepetést keltve bejelentették, hogy kiszállnak a Reál csoportból és saját hálózatot építenek. A kiugrással el is vittek a Reáltól 375 boltot - ez az Arzenál korábbi boltjainak hozzávetőleg 75 százaléka –, ezek elsősorban Magyarország központi és délnyugati régióiban működnek. Ezzel rögvest a negyedik legnagyobb magyar tulajdonú hálózat lett a piacon.

Az akkor kiszivárgott hírek szerint az Arzenál a vele szerződő franchise partnereknek a többi beszerzési társulásnál lényegesen nagyobb mozgásteret kívánt adni, mert a cég tulajdonosai a saját márkás termékek bevezetése és a nagykereskedelmi tevékenység mellett komoly üzleti lehetőséget látnak abban, hogy a lokális piacot jobban ismerő partnerek saját döntéseikkel helyi termelőket hozzanak helyzetbe.

Az Arzenál menedzsmentje akkor úgy kalkulált, hogy ekkora lánccal talpon lehet maradni, ez már rentábilis üzemméret. A vállalatot nem is elsősorban az üzemméret hozta nehéz helyzetbe, hanem sokkal inkább az, hogy a a pénzügyi befektető, a Montan Kft. nyáron kiszállt az Arzenál Kereskedelmfejlesztési Kft.-t tulajdonló V-Contact Kft-ből. A Montan mögött álló tulajdonosok ugyanis nem értettek egyet a a vállalat menedzsmentjének üzletpolitikájával, így távoztak a cégből magukkal vive a brandet és az üzlethálózatot és megvásárolták az Arzenál-Régió Kft. 100 százalékos üzletrészét a V-Contacttól, s kiskereskedelmi láncot ez a társaság működteti tovább. Az Arzenál -Régió tavalyi árbevétele 5,38 milliárd forint volt, adózott eredménye csaknem 188,3 millió forintot tett ki. A vállalat erre az évre a 2011-eshez hasonló bevételt tervez, eredményét pedig elsősorban az átállás miatt nullszaldó körülire várja – mondta a hvg.hu-nak Antal László, a Montan mögött álló tulajdonosok egyike.

Jakabos Zsuzsa a cég arca

A Magyar Úszó Szövetség és Jakabos Zsuzsanna rövidpályás EB-győztes úszónő támogatásáról állapodott meg az Arzenál idén január második felében az érintettekkel. A szövetség a 2012-es évre, az úszónő pedig három évre érvényes szerződést írt alá a társasággal. A kereskedelmi hálózat új működtetője e két szerződést is fenntartja, az úszónő továbbra is a kereskedelmi lánc arca.

A társaság mögött végső soron magyar magánszemélyek álltak, ők birtokolják több cégen keresztül a Montan Kft.-t, amely a V-Contact Kft. tulajdonosa volt pénzügyi befektetőként. Mind a Montan, mind a magánszemélyek érintett cégei egy kivételével – a Fruct Invest, a P-Faktor, a Lelletrade és az Interlines – egy címen, a budapesti III. kerületi Montevideo utca 5. számon vannak bejegyezve – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató adataiból. A szóban forgó társaságok – amelyek tavaly december végén lettek tulajdonosok – a nyár elején azonban kiszálltak a V-Contactból.

A V-Contact – amely eredetileg vegyiáru nagykereskedőnek indult – jelenlegi tulajdonosa az Opten adatai szerint a Nextinvest Kft., amit szintén magyar magánszemélyek birtokolnak. A jelenleg 6 millió forint jegyzett tőkéjű vállalat tavaly csaknem 6 milliárd forint árbevételt ért el, amihez 1,7 milliárd forint adózott eredmény társul, a mérleg szerinti eredmény azonban csak 357 millió forint, az osztalékkivét tehát jelentős volt. A cég ellen idén tavasszal bírósági végrehajtást rendeltek el.

A végelszámolás alá vont Arzenál Kereskedelemfejlesztési Kft. az Opten adatai szerint tavaly 26,66 milliárd forint árbevételt ért el, adózott eredménye 191,3 millió forint volt, amit teljes egészében kivett osztalékként a tulajdonos V-Contact. Emellett az eredménytartalékból 1,178 milliárd forintot is kivettek a cégből. A társaság 2010-ben 26,76 milliárdos árbevétel mellett 207,41 millió forint adózott veszteséget hozott össze, egy évvel korábban pedig 202,707 milliárdos forgalom után 332,37 millió forint volt a nyereség, amiből ugyancsak kivettek 40 milliót.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!