szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem egészen egy évvel az első, még saját fogyasztásra főzött sör csapolása után már az amerikai piacokat ostromolja két kiskunhalasi sörbarát saját főzésű kézi italaikkal. A házi főzdét már kinőtték, jelenleg az elkerülhetetlen kapacitásbővítésre alkalmas főzőházat keresik.

Igazi amerikai típusú sikertörténet a Hopfanatic nevű kiskunhalasi duó kézműves söre. A sörkedvelő halasi férfiak tavaly októberben vásárolták meg első, házi használatra alkalmas sörfőző készletüket, most pedig már az amerikai piacok meghódítása előtt állnak – írja a magyarnarancs.hu. Először húsz litert főztek, de a végeredmény íze meggyőzte őket a folytatásról. „Alapelvem, hogy nincs határ a kísérletezésben!” – mondja Kiss Tamás.

A Hopfanatic söreibe meghökkentő alapanyagok és ízalkotók kerülnek: van olyan nehéz, téli italuk, amely sűrű, mint a tej és erős, mint a vörösbor, és van olyan nyári-tavaszi változat, amely gyümölcsös, könnyű és illatos, mint egy rozé. Főztek és érleltek már gesztenyével, narancshéjjal, rizzsel és zabpehellyel csakúgy, mint zöld vagy rooibos teával. A tervezett receptek sem hétköznapiak: hamarosan jön az aszalt szilvás, barackos, mézes és gyógynövényes verzió is. Utóbbi a kiázó hatóanyagok révén még a vesének, a szívnek, sőt az ereknek is jót tesz.

A kormány idén januártól 50 százalékkal csökkentette a kiskereskedelmi forgalmazásban lévő kisüzemi sörfőzdék termékeinek jövedéki adóját, valamint ezer literig engedélyezték a házi sörfőzés éves mennyiségét. Az idei évtől már nem engedélyköteles a sörfőzéshez használt felszerelés vásárlása sem, a gyártás és forgalmazás viszont továbbra is az maradt.

A halasi kézi sörök a tavaly őszi kísérletezései után februárban, Kassán az első jelentősebb bemutatkozás során egyből három bronzérmet szereztek. Később egy budapesti házisör-versenyen két benevezett malátaitala már két aranyat hozott el. A májusi rozsnyói nemzetközi Grand Championon az Angry Beast nevű ital először aranyérmet, majd az aranyérmesek körversenyén a legjobbnak járó különdíjat nyert. Erre már a szakma is felfigyelt.

A már egyre kevésbé műkedvelőnek nevezhető sörfőzők a Kaltenecker rozsnyói üzemében a Grand Champion-győzelem prémium díjaként főzhették azt a sört, amivel terveik szerint a világpiacra is kilépnek. A No Limitet a Kaltenecker révén hamarosan Európában és várhatóan a tengerentúlon is forgalmazzák.

A Hopfanatic ma már ott tart, hogy kapacitásgondjai miatt telephelyet keres. A gazdasági gondokkal küzdő, ugyanakkor idegenforgalmi adottságait tekintve vonzó Kiskunhalason volna is megfelelő kialakítású, ráadásul használaton kívüli műhely. A folyamat most azért áll, mert a műhely városi tulajdonú, de megyei hasznosításban van, és a malmok annak ellenére lassan őrölnek, hogy a városnak és a megyének is szüksége volna hírnevet és helyiadó-bevételt hozó vállalkozásokra.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!