szerző:
hvg.hu

Az nem kétséges, hogy a költségvetés számára jó jövedelmezne az internetes szerencsejátékok helyzetének rendezése, az azonban egyelőre függő kérdés, hogy milyen módon tervezi ezt a kormányzat. Az ittapiros.com szakportál megvizsgálta a szóba jöhető lehetőségeket.

Jelenleg több mint 450 weboldal fogad el sportfogadási téteket magyar játékosoktól és 17 oldalnak magyar nyelvű változata is van, a többi játék esetében közel 2000 oldal fogad el magyar befizetéseket és 86-nak van magyar verziója – az ittapiros.com szakportál. Ezek közül az oldalak közül egy sem fizet adót hazánkban. Természetes, hogy a kormány szeretne rendet rakni ezen a fronton. Eddig azonban – a szavakon kívül – semmi sem történt, nemhogy a belga példa nyomán a Szerencsejáték Felügyelet feketelistát készített volna, vagy reklámtilalom lenne, de minden szinte ezen oldalak kezére játszott, pedig valóban lehetne az internetes szerencsejátékkal javítani a bevételt.

A weboldal szakértői több lehetőséget is számba vesznek, milyen forgatókönyvek mentén "kerül a helyére" az internetes szerencsejáték ágazat 2013-ban Magyarországon. Alapvetően a következő variációkat feltételezik:

  • állami és koncessziós tulajdon, ahol az online sportfogadás állami kézben van, a többi online szerencsejáték (mint például a kaszinó, a póker, vagy a nyerőgépek) a koncessziós társaságoké lesznek.
  • valamilyen, eddig nem ismertetett módon szabályozott liberalizált piac, s így akár külföldi szereplők (például a bwin, vagy a PokerStars) is engedélyt kaphatnak.

Bármelyik is valósul meg, elengedhetetlen, hogy a Szerencsejáték Felügyelet és a médiahatóságok kiszűrjék az engedély nélküli szervezőket, tűzzel vassal irtsák a reklámjaikat, az affiliate-oldalakat, különben mit sem érnek a hazai engedélyek.

Az állami bevételek szempontjából sokkal előnyösebb, ha a piac állami, illetve kvázi állami kézben marad, tehát a költségvetésnek az első verzió hozna többet.

Mi a helyzet az Európai Unióban?

Az uniós szabályozás sem tart sokkal előrébb, Brüsszel eddig hagyományosan kínosan kerülte ezt a témát, szinte csak bottal piszkálta, hiszen igazán nem is akart – és talán nem is nagyon tudott – vele foglalkozni. Az eddigi döntések, perek nagyrészt főleg a játékok reklámozását és a határokon átnyúló szolgáltatásokat érintették, de most eljött az idő hogy EU-szintű törvénykezés szülessen.

Az EU mozgolódásának egyértelműen pénzügyi okai vannak. Egyrészt a szervezők boldogan lubickoltak a teljes körű zűrzavarban, hol kértek engedélyt, hol nem, hol tiltották hol tűrték, de egységes fellépés és adófeltételek nem voltak. A szervezők bevételei nőttek és nőttek, erre pedig az élelmesebb EU-országok (például Málta) elkezdtek saját hatáskörükben engedélyeket kiadni, aminek az lett a következménye, hogy extra bevételre tettek szert, míg a többiek csak néztek.

Az elmúlt három évben mindössze a francia, az olasz, a spanyol és egy időre a német piac esett valamiféle szabályozás alá. Minden ország saját adó- és szabályozási modellt használt, amely egyrészt növelte a fejetlenséget, másrészt egy vasat sem hozott Brüsszelnek. Ezt a helyzetet megelégelve tavaly úgynevezett zöld és fehér papír formájában letették az alapjait az egységes EU-szabályozásnak. Ezek a pénzmosási tevékenység megakadályozása, szerencsejáték-függők megsegítése, az egyre erősödő sportcsalások megakadályozása és természetesen az EU-n kívüli szervezők kiszűrése.

Több ország – például Spanyolország, vagy az USA – választotta azt az utat, hogy azon szervezők, akik engedély nélkül is szerveztek internetes szerencsejátékot, csak akkor térhettek vissza az engedélyezett piacra, ha befizették az elmaradt adót és büntetéseket. Magyarul, ha például az internetes játékadó mondjuk 10-20 százalék között lenne, és elfogadjuk, hogy a piac hozzávetőleg 40 millió dollár, a PokerStars résesedése pedig 50 százalék, és csak az elmúlt 5 évet számítjuk, akkor ahhoz, hogy a PS egyáltalán elkezdhessen engedélyről beszélni, adóként be kéne fizetnie a 100 millió dollár bevételének 10-20 százalékát. A sportfogadási oldalak, mint például a bwin esetében ez a szám akár ennek az összegnek a tízszerese is lehet. Az egyéb játékok pedig nagy valószínűséggel legalább annyit hoznának a konyhára mint a póker.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Visszatért a börtönbe egy szökött elítélt Ausztriában, mert megunta az örökös nyaralást

Visszatért a börtönbe egy szökött elítélt Ausztriában, mert megunta az örökös nyaralást

Orbán Viktor is locsolkodott húsvéthétfőn

Orbán Viktor is locsolkodott húsvéthétfőn

Eladó az egyik legszebb régi hazai Mercedes, amit részben egy magyar tervezett

Eladó az egyik legszebb régi hazai Mercedes, amit részben egy magyar tervezett

Japán átfordult a Csodálatos harmónia korszakára, és már előre örül neki

Japán átfordult a Csodálatos harmónia korszakára, és már előre örül neki

Itt az új Kia Stinger GTS, amivel könnyű a gumiégetés

Itt az új Kia Stinger GTS, amivel könnyű a gumiégetés

A franciák azt kérik: nevezzünk meg egy magyar emlékhelyet, aminek kiemelt védelemre van szüksége

A franciák azt kérik: nevezzünk meg egy magyar emlékhelyet, aminek kiemelt védelemre van szüksége