szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Danubius Hotels Nyrt. 2012 negyedik negyedévében 1,515 milliárd forint adózás előtti veszteséget könyvelt el, szemben az egy évvel korábbi 2,318 milliárd forint veszteséggel - közölte a társaság csütörtökön a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

A konszolidált, nem auditált, nemzetközi számviteli standard (IFRS) alapján készült beszámoló szerint 2012 egészében 1,971 milliárd forint adózás előtti nyereséget ért el a csoport, míg az előző évben 2,339 milliárd forint vesztesége volt.

Az összes működési és egyéb bevétel 2012-ben 46,4 milliárd forintot tett ki, 6 százalékkal nőtt az előző évhez képest. A csoport szállodáinak foglaltsága 62,7 százalékra javult a 2011-ben elért 60,7 százalékról.

Az EBITDA (kamatfizetés, adózás és értékcsökkenési leírás előtti) és az üzemelési eredmény az árbevétel javulásának és a múltbéli költségcsökkentéseknek köszönhetően jelentősen javult, csaknem 1,5 milliárd forinttal - 4,902 milliárdról 6,382 milliárd forintra - nőtt.

A csoport magyarországi hoteljeinek bevétele 26 milliárd forint volt, 3 százalékkal nőtt, mivel a szállodák foglaltsága enyhén, 58,3 százalékról 60,4 százalékra emelkedett. A működési nyereség 592 millió forinttal javulva 64 millió forintot ért el.

A cseh szállodák jelentős, 12 százalékos bevételnövekedést, és az akvizíció óta elért legmagasabb nyereséget hozták: a működési nyereség 622 millióról 986 millió forintra nőtt. A növekedés legnagyobbrészt az év során elért magasabb átlagárnak köszönhető.

A szlovák szegmens árbevétele 7 százalékkal emelkedett, részben a foglaltság 60,5 százalékról 64,3 százalékra történő javulása, részben pedig a gyengülő forint hatására. A működési nyereség 134 millió forintról 362 millió forintra nőtt.

A román szegmens bevétele 11 százalékot emelkedve 1,790 milliárd forintot tett ki, aminek hatására a profit az előző évben elért 260 millióról 395 millió forintra emelkedett.

A csoport pénzügyi eredménye 2012-ben 160 millió forint nyereség volt, szemben az előző évi 2,829 milliárd forint veszteséggel, elsősorban az árfolyamváltozásoknak köszönhetően.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Melvyn Krauss: Brüsszel fausti alkut kötött, Orbán fellélegezhet, de csak átmenetileg

Melvyn Krauss: Brüsszel fausti alkut kötött, Orbán fellélegezhet, de csak átmenetileg

A karácsony előtt lazíthatnak a korlátozásokon Németországban

A karácsony előtt lazíthatnak a korlátozásokon Németországban

Kifejezetten kutyáknak írtak karácsonyi dalt

Kifejezetten kutyáknak írtak karácsonyi dalt