szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Pertnyert az atlatszo.hu az Erzsébet Utalványforgalmazó ellen, a bíróság első fokon kimondta hogy az állami tulajdonú cég nem bújhat ki a közérdekű adatigénylések alól, azaz ki kell adni egyebek között az Erzsébet-utalvány reklámszerződéseket is.

A Fővárosi Törvényszék első fokú ítéletében (PDF) az  Erzsébet Utalványforgalmazó és Gazdasági Szolgáltató Kft.-t arra kötelezte, hogy adja ki az atlatszo.hu-nak az Erzsébet-utalvány reklámozására vonatkozó szerződéseket.

Az oknyomozó portál idén január 30-án közérdekű adatigényléssel fordult az akkor még Nemzeti Üdülési Szolgálat Kft (NÜSZ) néven futó, Erzsébet Utalványforgalmazó és Gazdasági Szolgáltató Kft.-hez az Erzsébet-utalványhoz tartozó szerződésekkel és elszámolásokkal kapcsolatban. Az igénylésben elektronikus másolatot kértek a 2012-es év gazdasági elszámolásáról, amely tartalmazza, hogy milyen munkáltatók mennyiért vásároltak Erzsébet-utalványokat, milyen összegben történt a beváltás és mekkora volt a beváltási jutalék. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy a jutalékból származó összeget tételesen mire fordították, hogy az Erzsébet Utalványforgalmazó Kft.-nél hány fő áll alkalmazásban, mennyit fizettek ki bérekre 2012-ben, milyen összegben történt prémium-, jutalom- és cafeteria kifizetés. Kikértük az Erzsébet-program indulása óta az utalvány reklámozására megkötött szerződéseket, a megbízott ügynökség nevével, a szerződött összeggel és a hirdetési felületek listájával együtt.

A bíróság alaptalannak talált minden olyan alperesi érvet, hogy az utalványforgalmazóra ne vonatkoznának a közérdekű adatokra vonatkozó követelmények. A reklámszerződéseket éppen ezért az alperes az ítélet szerint köteles kiadni. Ilyen kötelezettséget az alperesi képviselő szerint eddig egyetlen, a cég ellen indított, közérdekű adatok kikérésével kapcsolatos per során sem állapították meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Okosvárost épít a Toyota a Fuji hegynél

Okosvárost épít a Toyota a Fuji hegynél

1100 magyar fiatal kap idén az EU-tól ingyenes vonatbérletet

1100 magyar fiatal kap idén az EU-tól ingyenes vonatbérletet

A jövő év végén kezdik gyártani a magyar koronavírus elleni vakcinát

A jövő év végén kezdik gyártani a magyar koronavírus elleni vakcinát