Tetszett a cikk?

A terveknek megfelelő eredményekre számít az idén a Borsodi Sörgyár Kft., a várhatóan szűkülő piac mellet is - összegezte a cég ügyvezető igazgatója a menedzsment 2013-as gazdasági várakozásait pénteken Budapesten.

A magyar sörpiac elmúlt évekre jellemző stagnálása, enyhe növekedése 2013-ban megállt. Az eddigi adatok alapján várhatóan 5 százalékkal csökken a piac, ismét 6 millió hektoliter alá - mondta Petr Kovarik a háttérbeszélgetésen.   

Az okok közé sorolta a kedvezőtlen nyári időjárást, a gyenge fizetőképes keresletet, valamint a söripart negatívan érintő adóváltozások. Ezen hatások alól a Borsodi Sörgyár sem tudja magát kivonni - mondta az igazgató.

A cég a kihívásokra a termékek átstrukturálásával, a prémium kategória arányának növelésével válaszol. Ezért kezdték el gyártani például az egyik, Magyarországon is kedvelt márkás cseh sört. Jó lépésnek bizonyult, azóta a jelentős keresletnek köszönhetően megduplázódott ennek gyártása - tette hozzá.

A Borsodi Sörgyár Kft. piaci részesedése Magyarországon 23-24 százalék. A termékek arányában a prémium szegmens 15 százalék, míg a középkategóriás termékek aránya egyharmad körüli.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) céginformációs és az elektronikus cégeljárásban közreműködő szolgálata által közétett információk szerint a cég tavalyi nettó árbevétele 33,255 milliárd forint volt, ami gyakorlatilag megegyezett az előző évi 33,242 milliárd forinttal. A cég mérleg szerint 8,675 milliárd forint veszteséget könyvelt el, a 2011-es 3,148 milliárd forintos veszteség után.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!