szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Felülteljesítette idei időarányos céljait a Rába Holding Nyrt.; a társaság árbevétele az első háromnegyed évben 11,6 százalékos növekedéssel 34,7 milliárd forint volt, üzemi eredménye pedig az iparági átlagot jóval meghaladó mértékben, négyszeresére nőtt - áll a társaság szerdai gyorsjelentésében.

A Rába teljes átfogó jövedelem szerinti eredménye az első háromnegyed évben 76 százalékos növekedéssel 1,96 milliárd forint lett, szemben a bázisidőszak 1,11 milliárd forintos összegével - írják. 

Ennek eredményeként a vállalat várhatóan sikeresen teljesíti 2013-ra kitűzött üzleti céljait még a lassuló gazdasági környezet ellenére is - írják, megjegyezve, a globális haszongépjármű-piacok az utolsó negyedévben kevésbé teljesítettek jól, és fordulat a jövő év során sem várható. A gyorsjelentésben az olvasható: az év első kilenc hónapjában közel 19 százalékkal bővült a Rába exportja.

A csoportszintű üzemi eredmény a múlt év hasonló időszakával összevetve több mint négyszeresére, 2,4 milliárd forintra emelkedett, a növekedés motorja az idén is a futóműüzletág volt, amely a kulcspiacokon növelte árbevételét, így közel 15 százalékkal haladta meg az előző év hasonló időszakának számait. 

Az EBITDA - azaz a kamatfizetés, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény - megduplázódott, a 2,2 milliárd forintos üzemi eredmény pedig a négyszerese a 2012-es első háromnegyedévi teljesítménynek. Az év első kilenc hónapjában az alkatrészüzletág, üzemi eredményét megháromszorozva 267 millió forint nyereséget termelt az egy évvel korábbi 82 millió forinttal szemben. Ugyanakkor a járműüzletág első háromnegyed évére a visszaesés volt jellemző, ám az eredményeket javítani fogják az utolsó negyedévre koncentrálódó jármű szállítások - közölték.

A Rába várhatóan felülteljesíti az ez évre kitűzött céljait, melynek eredményeképpen a vállalat soha nem látott pénzügyi stabilitással működik, a cash-flow termelés kiváló, rekordalacsony a vevői kintlévőség, nincsenek felhalmozott készletek, alacsony a kamatterhelés és a vállalati beruházások is ésszerű ütemben haladnak. A társaság 2013 harmadik negyedévének végére 10 milliárd forint alá csökkentette nettó hitelállományát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újabb incidens Franciaországban: agyonlőttek egy fegyverest

Újabb incidens Franciaországban: agyonlőttek egy fegyverest

A nizzai késelés után a legmagasabb szintre emelték a terrorkészültséget Franciaországban

A nizzai késelés után a legmagasabb szintre emelték a terrorkészültséget Franciaországban

Nem tüntettek fel ismert alapbetegséget egy 34 évesen elhunyt koronavírusos férfinál

Nem tüntettek fel ismert alapbetegséget egy 34 évesen elhunyt koronavírusos férfinál