szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Napjainkban számos vállalkozás küzd komoly pénzügyi nehézségekkel. Nem elég a bevétel, magasak az adók, a közműköltségek, a finanszírozási terhek folyamatosan nőnek, a vevők 2-3 hónapra fizetnek, miközben a szállítóknak és az alkalmazottaknak legfeljebb 15 napon belül utalni kellene – és még sorolhatnánk. Innen egyenes út vezet a bedőlésig… Ezek a nehézségek mindenkit sújtanak, mégis vannak cégek, amelyek képesek talpon maradni, sőt eredményesek és fejlődni is tudnak.

Mit csinálnak másképpen azok a vállalkozások, amelyek sikeresen kerülik el az adósságcsapdákat és nem csak talpon tudnak maradni, hanem fejlődni is képesek? Nyilván nagyon sok mindent. Persze szerencséjük is van. Anélkül nem megy. Az alapfolyamatok, így a termékfejlesztés, az eladás, a vevőkezelés, a logisztika mind-mind komoly különbséget jelenthet. De mi a helyzet a pénzügyi folyamatokkal?

Mondhatnánk, hogy be kell hajtani a vevőköveteléseket, hosszabb fizetési határidőt kell elérni a szállítóknál, forgóeszköz-hitelt vagy támogatást kell szerezni. Remek ötletek, sokat is lehet olvasni róluk. Ezeknél sokkal fontosabbnak ítéli azt a szemléletet a reconcept blog, amely a cég teljes üzleti tevékenységét áthatja, sőt a stratégiai vagy operatív tulajdonosi döntések mindegyikére hatással van. Árgus szemekkel kell lesni a pénzügyi folyamatokat, és minél magasabb szinten beavatkozni, az alapvető kockázatokat kezelendő.

Az adósságteher nagysága helyett a tőkeszerkezet és az állóeszköz-lekötés helyes szintjét, struktúráját kell vizsgálni. A bevétel szintje csak a fix és változó költségek arányával együtt értelmezhető. Minél magasabb szinten vizsgál a döntéshozó egy problémát, annál több lehetősége van a pénzügyi nehézség kezelésére. A fenti kategóriák „kéz a kézben” járnak: ha egyikhez nem lehet hozzányúlni a rendszer vagy a körülmények adottságai miatt, akkor a társelemek változtatásán keresztül lehet hasonló hatást elérni. A fenti példákat kiegészítve:

Ha a forgóeszköz hitel nem elégséges és a szállítói finanszírozás is elapadt, akkor megoldásként kínálkozik a készletszint csökkentése, valamint a követelések likvidálása, fizetésekhez történő felhasználása. Túlzott eladósodottság esetén meg kell próbálni megválni a finanszírozott eszközállománytól – természetesen a hitelezőkkel egyeztetve. A fennmaradó hitelt meg kell próbálni tőkeként kezelni, ennek megfelelő feltételekben megállapodni a finanszírozókkal és persze hosszú távon visszafizetni.

Kevés bevétel esetén megoldást jelenthet a fix költségek változóvá konvertálása. Ilyen hatású a tulajdonosi típusú pénzáramláshoz mind hasonlatosabb motiváció felkínálása munkavállalóknak, régi partnereknek, azaz a munkavállalók és szállítók számára tulajdonosi részesedés felkínálása vagy a szállítóknál magasabb ár elfogadása, ha elfogadják, hogy a kifizetés feltételtől függ vagy hosszabb időtávú. Ezek ismert, bejáratott technikák, kemény és fáradságos munkával bevezethetők, eredményesen működtethetők. De számos más megoldás is felvetődhet.

További részleteket itt lehet olvasni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tucatnyinál is több orosz hadihajó indult a Fekete-tengerre

Tucatnyinál is több orosz hadihajó indult a Fekete-tengerre

Köves Slomóék perlik a Mazsihiszt

Köves Slomóék perlik a Mazsihiszt

Megeszik a gyúlékony növényzetet, így mentik meg a spanyol erdőket a bölények

Megeszik a gyúlékony növényzetet, így mentik meg a spanyol erdőket a bölények