szerző:
Irházi János

Egyelőre több a kudarc, mint a büszkélkednivaló a politikaközeli magyarországi vállalkozók romániai üzleteiben.

Rosszabbul teljesített a közvetve Töröcskei István exbankár és az első számú magyar oligarchának tekinthető Simicska Lajos bukaresti érdekeltsége, a Platinum Institutie Financiara Nebancara S. A. – a közelmúltban törölték a román cégnyilvántartásból. Mérleget a pénzintézet évek óta nem produkált, s a román jegybank már 2010-ben eltiltotta a tevékenységtől, miután úgy találta, hogy nem működött a bejelentett székhelyén. Töröcskeinek, az Államadósság-kezelő Központ Zrt. vezérigazgatójának van azért sikeresebb vállalkozása is: másik érdekeltsége, a geotermiában utazó Pannergy Zrt. cégcsoportja az ICEG European Center felmérése szerint 27 millió dollár értékű külföldi befektetéssel tizedik helyezett a magyar tőkeexportőr-listán. Ez ügyben azonban a cég nem bőbeszédű, a honlapja a „határon túli előkészületek” címszó alatt csak jelzi, hogy déli és keleti irányba, főleg Romániára és Szerbiára tekint.

CBA-bolt Erdélyben. Terjeszkedési próbálkozások
©

 A gigászok (a fő tőkeexportőr Molon és az említett Pannergyn kívül például a Richter gyógyszergyár, a Videoton, az Arcadom mellett felkerült az ICEG-listára a Waberer's fuvaroscég, a 2011-ben még romániai csődügyéről elhíresült Fornetti pékség, az informatikában utazó, tulajdonosi szálakon a Pannergyhez kötődő Synergon, valamint a sakkszponzor Aquaprofit (igaz, ez utóbbinál reménybeli kínai befektetésekről jöttek hírek, illetve egy tervezett, de visszamondott wellness-szálló beruházásáról a vajdasági Óbecsén).

A magyarok határon túli üzletei sok más esetben is megmaradnak a próbálkozás szintjén, vagy más gondjaik támadnak. A Magyar Narancs a horvát Jutarnji List alapján ősszel hívta fel a figyelmet az Orbán Viktor miniszterelnökkel rokon Vitézy Tamás Adria-parti idegenforgalmi befektetéseinek (jachtkikötők, szállodák) adóssághegyeire, ezzel együtt a Vitézy család déli bástyája még áll, a tulajdonost a zágrábi gazdagember-toplista egymilliárd kunával (40 milliárd forinttal) jegyzi. A HVG tudomása szerint ugyanakkor a molos-INA-s Hernádi-ügyet is firtató zágrábi ügyészek készülődnek a horvátországi Vitézy-cégek gazdálkodásának átvilágítására is.

Alighanem ismeri viszont a recessziós túlélés titkát az Erdélyből áttelepült Bige László, a második leggazdagabb magyar üzletember. Az ő Nitrogénművek Zrt.-je a tulajdonosa a vegyipari árukkal kereskedő, Szatmárnémetiben bejegyzett BH Chemical Impexnek, amely 2012-ben már hozott némi nyereséget. Az ugyancsak erdélyi Szász Jenő, a budapesti Nemzetstratégiai Kutatóintézet vezetője viszont remek fideszes kapcsolatai ellenére sem tudta megmenteni a székelyföldi szemétbizniszben utazó vállalkozását, a Regnum Investet, amely az AVE Hargita Salubritatéban szerzett részesedést. A Regnum ellen 2011-ben csődeljárás indult, majd törölték is a céget.

Komoly állami megrendelések, közbeszerzések híján az építőipari cégek is inkább csak tengenek-lengenek, s egyelőre keresik az utat a jelenlegi szociáldemokrata–liberális–konzervatív román kormány irányába. A Demján Sándor-féle Arcadom romániai kirendeltségét 2012 végére 180 millió lejes (mai árfolyamon mintegy 12 milliárd forintos) adósság terhelte; a Betonút-lerakatot pedig a kolozsvári körgyűrű botránya tépázta meg. A Betonút Constructii úgy próbál úrrá lenni a gondjain, hogy áruba bocsátotta a céget annak a Kovászna megyei Uzonban birtokolt 10 hektáros területével együtt. Román állami, önkormányzati megrendeléseknek köszönhetően a Magyarországon a csődből nemrég megmenekült Nemzetközi Vegyépszer Zrt. és a Vegyépszer-csoportba tartozó marosvásárhelyi Arex FM ingatlanforgalmazó által tulajdonolt csíkszeredai Drumuri si Poduri útépítő cég viszont 12,9 millió lejes (több mint 860 millió forintos) profitot termelt 2012-ben a gazdáinak – vagyis közvetve az Erdélyből áttelepült Nagy Eleknek. Befuccsolt viszont a Vegyépszer 85,9 százalékos tulajdonában álló, Nagyváradon bejegyzett Evro Drum. Közvetve ugyancsak Nagyhoz kötődik az 1991-ben Kolozsváron alakult Erdélyi Híradó Editura kiadó is – amelynek tulajdonosai a budapesti Ingatlanforgalmazó és Gazdasági Tanácsadó Zrt., valamint a Stelius Befektető Zrt. A Vegyépszerhez kapcsolható a Hungarom Média Kft., illetve a V-Ber Kft. is, amelyek a Casa de Editura Krónika tulajdonosai között szerepelnek, így gazdái a legjelentősebb magyar nyelvű, jobboldali, a Fideszhez és az Erdélyi Magyar Néppárthoz kötődő erdélyi napilapnak. A kiadó a Határok Nélkül a Magyar Nyelvű Sajtóért Alapítvánnyal karöltve helyi napilapokat is megjelentet, mint például a Vásárhelyi Hírlap, a Gyergyói Hírlap, az Udvarhelyi Híradó, a Csíki Hírlap, valamint az Erdélyi Napló hetilap, a szekelyhon.ro portál (melyek fő támogatója a Szerencsejáték Zrt.).

Vegyépszeres építkezés Csíkszeredán. Alkalmazkodási kényszer
©

Csányi Sándor OTP-vezér agrárérdekeltségének zászlóshajója, a Pick Szeged Zrt. 2009-ben Aradon jegyeztette be romániai kereskedőcégét, a Pick Aradot, amely az eddig elérhető mérlegek szerint még csak veszteséget produkált. Nem jár jobban a Csányival időnként szóváltásba keveredő Lázár János sem. A miniszterelnökségi államtitkár – mint az átlátszó.hu megírta – takaréklángon tartja a kolozsvári ERD Conditort: a 2011-ben bejegyzett erdőgazdálkodási vállalkozás 2012-ben a szerénynél is kisebb, 93,6 ezer lejes (6,2 millió forintos) forgalmat produkált.

Az Orbán-kormánnyal szívélyes viszonyban álló, munkatársait például a gyarmatosításellenes „békemenetekre” felhívó CBA – magyar vezetőinek neve nemrég termőföldingatlan-ügyben bukkant fel Szerbiában (HVG, 2013. december 21.) – romániai érdekeltségei sem képesek megvalósítani korábbi üzleti terveiket. Többszöri vezetésváltás után sem álltak talpra: a CBA Romániát törölték a cégjegyzékből, helyette regionális központok működnek, melyek közül a legsikeresebb a szatmárnémeti, viszont a bánsági vagy a brassói már eltűnt a gazdasági süllyesztőben.

IRHÁZI JÁNOS / ARAD

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Nesze semmi, fogd meg jól: megérkezett a kormány válasza a sztrájkra készülő közszolgáknak

Nesze semmi, fogd meg jól: megérkezett a kormány válasza a sztrájkra készülő közszolgáknak

Kíváncsi, hogyan lehetne boldog? Béreljen egy finnt!

Kíváncsi, hogyan lehetne boldog? Béreljen egy finnt!

Kivizsgálja az új-zélandi állam a saját felelősségét a tömeggyilkosságban

Kivizsgálja az új-zélandi állam a saját felelősségét a tömeggyilkosságban

A lányok ötödének nem engedték a szülei a HPV-oltást

A lányok ötödének nem engedték a szülei a HPV-oltást

Brutális számokat hozott Michelle Obama

Brutális számokat hozott Michelle Obama

Ralizik a forint a jegybank döntése után

Ralizik a forint a jegybank döntése után