szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Flappy Bird telefonos applikáció naponta 50 ezer dollárt hozott tervezőjének, aki ennek ellenére február elején levette játékát az App és Google Play Store-ból, így az ma már nem elérhető. Az iPhone tulajdonosok, akik már korábban letöltötték a játékot, most az eBay-en kínálják készülékeiket. Vajon miért döntött úgy az ötletgazda, hogy megszabadul az aranytojást tojó tyúktól?

A tavaly áprilisban piacra dobott játékot a vietnami Dong Nguyen mindössze két nap alatt fejlesztette ki, ami hamar elterjedt, mert könnyen megtanulható, viszont a pontszerzés gyakorlatot kíván, így bele lehet merülni. A játékot okostelefonon lehet játszani, az ujjat a képernyőn tartva lehet levegőben tartani a címszereplő madarat, és a Szuper Márióból ismert zöld csövek között kell elnavigálni. Minden egyes cső kikerülése egy pont, ha viszont ez nem sikerül és a madár nekiütközik a csőnek, a játék véget ér. A madarat nehéz navigálni, így a játék frusztrálja a csalódott játékosokat.

Az átlagos napi 50 ezer dollár reklámbevételt egyedül a független fejlesztő Nguyen zsebelte be, egészen múlt hét végéig, amikor kreálmánya eltűnt a letölthető játékok sorából. A Business Insider újságírói átböngészték Nguyen több mint ezer twitter bejegyzését, amiből fény derült a rejtélyre.

A szerény és visszahúzódó játékfejlesztő bejegyzéseiből kiderül, hogy a kezdetben szűk körben használt játék december körül kezdett elképesztő mértékben terjedni, mikor egyre több frusztrált játékos készített vicces visszacsatolásokat, ahol különböző hasonlatokban fejezték ki, hogy az őrületbe kergeti őket a játék. Hamarosan mém született a játékról, egyre többen tettek közzé olyan képet, a „Flappy bird got me like” kezdetű mondattal, vagyis „Ilyenné tett a Flappy bird”, amely szakadékba ugró embert és hasonló extrém szituációkat ábrázolt.

A dolog odáig fajult, hogy miután a játékosok kiderítették, hogy Nguyen a játék atyja, egyre agresszívabb üzeneteket kapott, amiben kétségbeesett játékfüggők panaszkodtak neki, hogy a játék tönkre tette az életüket, és napi 8 órában mást se csinálnak. Az üzenetek egyre szaporodtak, amikre megpróbált válaszolni, majd a leveles ládája is megtelt, az ügyet pedig felkapta a sajtó, és újságírók kezdték hajkurászni, ami miatt megváltozott békés és csendes életvitele, és támadások kereszttüzébe került. Majd egyik bejegyzésében kijelentette, hogy az ő életét is tönkretette a Flappy Bird, ezért inkább megszünteti azt, és beváltva ígéretét február 8-ától nem elérhető a játék. Persze azt a verziót sem szabad elvetni, hogy mindössze egy jól átgondolt marketingakcióról van szó.        

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!