szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A világ egyik jelentős startup guruja 10 pontban foglalta össze, hogy mi szükséges a sikeres induló vállalkozáshoz.

Marc Cuban, amerikai fiatalember 1983-ban alapította meg első vállalkozását a MicroSolutions nevű rendszerintegrátor és szoftver viszonteladó céget, amelynek eladásából néhány évvel később milliomossá vált. A pénzből - a világon az elsők egyikeként – internetes rádiót alapított 1995-ben (Broadcast.com), aminek fénykorában 330 alkalmazottja (!) és 13,5 millió dolláros bevétele volt. Ezt a dotcom lufi kipukkanása előtti évben (1999-ben) 6 milliárd dollárért eladta a Yahoo-nak, amiből még gazdagabb lett. Vagyonát 2011-ben már 2,3 milliárd dollárra becsülte a Forbes, amivel ő a világ 459. leggazdagabb embere. Számos könyvet írt a sikeres vállalkozásról, s ha valaki tudja, hogy mitől indul be egy cég, akkor az ő. Az amerikai Enterpreneur gazdasági magazin megkérdezte, hogy szerinte miként lehet sikeres vállalkozást indítani. Mason a saját cégének példáján keresztül válaszolt.

Marc Cuban

Ne feltétlenül alapíts céget

Csak akkor, ha szenvedélyből foglalkozol azzal, amit szeretsz, és ehhez kell egy cég, hogy megélj belőle. Ha már most azon gondolkodsz, hogy miként szállj ki a cégből, felejtsd el a cégalapítást. Ha már most azt várod, hogy mikor tudsz majd hátradőlni, és élvezni a millióid, akkor valószínűleg nem vagy igazi vállalkozó.

Vegyél fel olyan embereket, akikről úgy gondolod, hogy imádnának nálad dolgozni

Hagyatkozz a megérzéseidre, és ne az önéletrajzokra, diplomákra.

Az értékesítés a kulcsa mindennek

Legyen pontos elképzelésed arról, hogy a vállalkozásod miként, mikor, és hogyan fog pénzt termelni. Ez Cuban legfontosabb tanácsa.

A céged fő erősségére koncentrálj, ezt fejleszd, és mást ne

Olyan embereket vegyél fel, akik szakértői a céged főtevékenységének. Ezeket fizesd meg nagyon jól, hogy még jobbá tegyék a terméked.

Munkahelyi ösztönzők

Ingyen kávé, tea, ásványvíz? Felesleges. Ha valaki igazán szereti a munkáját, ezek az ösztönzők nem számítanak, hiszen egy kávézóban, egy céges partin is születhetnek jó ötletek.

Felejtsd el az irodai létmódot, és a főnöki szobát

Szerinte egy induló vállalkozásban semmi sem magánügy, mert minden gondolat közös. Ezért inkább a hierarchia nélküli, kötetlen munkarend és munkahely híve. Azért sem vett fel soha nagynevű, külsős elnök-vezérigazgatókat a cégéhez, mert attól tartott, hogy azok céges hierarchia hiányában nem tudják kiélni hatalomvágyukat másokon, és így csődbe viszik a cégét.

A technológián túl is van élet

Ne gondolkodj sokat a kütyükön, inkább használd őket. Ez fordítva is igaz: hagyd, hogy az emberek használják a technológiád, és ne akard azt, hogy meg is értsék a működését.

Felejtsd el a formalitásokat

Ha a cégednél legalább egy menedzser van, aki más menedzsereknek ír jelentéseket, akkor a vállalkozásod inkább belső előírásokat, szabályzatokat fog gyártani, nem pedig pénzt.

Ne legyél céges pojáca

Ha valaki saját céges pólót küld neked ajándékba, akkor tudd, hogy valamit nagyon elrontottál. Ne gondold azt, hogy a munkatársaid örömmel válnak céges pojácává, és hogy önként és boldogan fogják hordani a céged márkázott akármijét. 

Soha ne működj együtt PR cégekkel

A PR cég minek van – kérdezi Cuban. Szerinte egy induló vállalkozásnak nincs szüksége közvetítőre a tulajdonos és a vásárlói között. Ha Cuban valamire felfigyelt a piacon, személyesen írt emailt az érintettnek. És a vásárlók is jobban érzik magukat, ha személyes információkat kapnak, semmint egy üres PR szöveget, ami csak a termék előnyeit méltatja, szofisztikált formában.

Csinálj jó hangulatot

Tekerd le a stresszfaktort, és ülj fel a bulibiciklire a munkahelyen! Cuban az előző cégénél, a MicroSoultions-nál például úgy (is) jutalmazta munkatársait, hogy az adott részlegen mindenkit meghívott egy Kamikaze nevű koktélra. Ha valaki kiemelkedően jól teljesített, maximum tíz ingyen felest kaphatott. El lehet képzelni, hogy a cég fénykorában milyen partik folyhattak a munkahelyen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!