szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Budapesti Ügyvédi Kamarában Sárközy Tamás jogászprofesszor beszélt az új Ptk.-módosításról.

A sajtótájékoztatót az Opten Informatikai Kft. szervezte a kamarával közösen. Ezen Sárközy Tamás jogászprofesszor, aki az új Ptk. kodifikációs bizottságának tagja is volt, elmondta: bár a sajtóban sok „blődli” jelent meg a módosítással kapcsolatban, a cégvezetőknek a változtatások miatt semmi oka sincs az aggodalomra.

Szabadságra ítélve

Sárközy szerint a legfontosabb változás, hogy a társasági joganyagot lényegében a Ptk.-ba helyezik át. Ennek alapján, ami korábban kötelező volt, az most megengedő lesz. Azaz főszabály szerint a gazdasági szereplőknek a törvénytől szabadon el lehet térni, kivéve, ha valamit a törvény nem tilt. Egyik oldalról tehát a cégeknek sokkal nagyobb szerződéses szabadsága lesz egymással, másfelől viszont a jogalkotó nagyobb felelősséget is ró rájuk harmadik személyekkel kapcsolatban. A másik jelentős változás a magyar jogban eddig ismeretlen bizalmi vagyonkezelés bevezetése. A bizalmi vagyonkezelésről bővebben ebben a cikkünkben olvashat.

Vezető tisztségviselők felelőssége

Ami a legjobban változott
A statisztikák szerint a legradikálisabban a családjog és a társasági jog változott. A családjogban a rendelkezések 85%-a vagy teljesen új, vagy jelentősen módosult.

A harmadik fontos változás, ami sok félreértésre adott okot a sajtóban, a vezető tisztségviselők megváltozott felelőssége. Sárközy szerint az új Ptk. másik legfontosabb változtatása, hogy elválasztja egymástól a szerződéses és a nem szerződéses károkozásért való felelősséget. Bár sokan attól tartottak, hogy a szerződéses viszonyokban ki lehetne perelni egy cégvezetőt a vagyonából, ha cége kárt okoz egy rossz üzleti döntéssel egy másik cégnek, erről messze nincs szó. A szigorodás kizárólag a nem szerződéses kapcsolatokra vonatkozik, harmadik személyekkel szemben. Például, ha egy cégvezető ellop egy üzleti tárgyaláson egy iPhone-t, akkor ezért egyetemlegesen felel a cége és ő is, mivel céges minősége adott neki alkalmat a lopásra. Vagy: ha egy cég egy erdőbe rakja ki lejárt pénztárgépeit, és ezzel szennyezi a környezetet, akkor a cégvezető a személyes vagyonával is felelhet ezért a tettéért. Bővebben a témáról ebben a cikkünkben olvashat.

Törzstőkeemelés

Sárközy Tamás a kötelező törzstőke emelés kapcsán is lehűtötte a kedélyeket. Szerinte a sajtóban egyfajta hisztéria alakult ki, miszerint a cégek fele tönkre fog menni emiatt, ami azonban egy „nagy marhaság”. Úgy vélte, hogy a törzstőke eddigi 500 ezer forintos alsó határa nevetségesen alacsony volt, az emelés tehát indokolt, mert aki komoly céget szeretne, az alapítson kft.-t, aki meg nem, az maradjon a bt., kkt., formánál.

Sárközy történeti érveléssel hozzátette: 1988-ban például 1 millió forinttal lehetett csak kft.-t alapítani. Ezt többször módosították, majd 2008-ban versenyképességi okokból szállították le félmillióra, mivel akkoriban a közép-európai régióban mindenhol levitték az alsó határt (Romániában volt olyan időszak, amikor 1 lejért lehetett céget alapítani). A 2008-as csökkentés után a kft.-k egy százaléka sem szállította le törzstőkéjét. Ráadásul most a jogalkotó 2 év türelmi időt hagyott a vállalkozásoknak az emelésre, vagyis a kis tőkéjű cégek még 2 évig a régi szabályok alatt működhetnek. Harmadrészt pedig a rendelkezésre bocsátott 3 milliót a változásbejegyzés után szabadon kivehetik a cégből, elkölthetik, ugyanúgy mint eddig.

Állandósult változtatások

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a Ptk.-t mindössze 78 helyen módosították, ám a módosítás miatt még 228 kapcsolódó törvényhez kellett hozzányúlni (Magyarországon összesen 541 darab önálló törvény van). Mindez jól jelzi azt a hatalmas jelentőséget, amit a polgári törvénykönyv gyakorol az ország életére. Elhangzott még, hogy készül az új Ptk. kommentárja, illetve az előadók kiemelték: az új szabályokat a bírói gyakorlat fogja megtölteni tartalommal.

Sárközy a jogásztársadalom nevében egy komoly kritikát is megfogalmazott a kormánnyal szemben. Szerinte a jogalkotás tempója túl gyors, a változtatások állandósulnak, ami nem jó dolog. "Az egész jogászszakmának egységes a véleménye abban, hogy a március 15-től hatályba lépő új polgári törvénykönyvhöz (Ptk.) nem szabad hozzányúlni, ezt a véleményünket az igazságügyi tárcával is megosztottuk" – mondta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Pénteken sem egyeztek meg, újabb sztrájk jöhet a makói gumigyárban

Pénteken sem egyeztek meg, újabb sztrájk jöhet a makói gumigyárban

Zöld jelzésnél megállt a Porsche és megvárta, amíg mindenki pirosat kap - videó

Zöld jelzésnél megállt a Porsche és megvárta, amíg mindenki pirosat kap - videó

A francia védettségi igazolványnál a PCR-teszt is számít

A francia védettségi igazolványnál a PCR-teszt is számít