szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A fővárosi romkocsmák ikonja, a Szimpla is bekapcsolódott a TerraCycle csikk-újrahasznosító programjába. A Csikk Brigád program a szórakozóhelyen keletkező dohányhulladékot összegyűjtik, hogy később környezetbarát termékek készülhessenek belőle.

A Szimpla, mint a Budapestre látogató külföldi fiatalok egyik kihagyhatatlan bulicélpontja, szintén beszállt a TerraCycle Csikk Brigádjába. A tavaly indult hétvégi termelői piac után ez a következő környezettudatos húzása a divatos szórakozóhelynek.

A csikkeket a külön erre a célra kihelyezett speciális edényekben gyűjtik, majd a TerraCycle elszállítja és újrahasznosítja azokat. A Csikk Brigád névre hallgató program együttműködő partnere a Philip Morris Magyarország Kft. A csikkekben maradt dohányból és a papírból komposztálás útján értékes termőföld készül, a filterből, és a műanyag részekből pedig pelletizálás után újra műanyagot állítanak elő, amelyből szinte bármilyen, műanyag alapú termék elkészíthető.

Tom Szaky víziót magyaráz
©

A TerraCycle – melyet a magyar származású Tom Szaky 2001-ben alapított Amerikában, és eleinte Gilisztaürülékből csinált milliárdokat – így nem csak az eldobált csikkek látványától és azok mérgező hatásától szabadít meg, de bekapcsolja a reciklikálási folyamatba a hulladékot, ami sokkal környezetbarátabb, mintha újra elő kellene állítani a nyersanyagot.

„A Szimpla a budapesti szórakozóhelyek között mindig úttörőnek számított a környezettudatos megoldások alkalmazásában. Szeretnénk, ha a csikkgyűjtés hamarosan az egész bulinegyedre kiterjedne, hogy az összes kocsma és bár mellett az utcák is csikkmentesek lehessenek” – fogalmazott a programmal kapcsolatban Zsendovits Ábel, a Szimpla tulajdonosa.

A TerraCycle alapítója a program indulásakor a Szimplában kiemelte, hogy büszke arra, hogy szülővárosában, Budapesten valósul meg az egyik legjobb gyűjtőközösség: „Örülök, hogy a legmenőbb szórakozóhelyek is csatlakoznak a Csikk Brigádhoz. Ez az egyik legjobb eszköz arra, hogy az embereket szembesítsük a zöld megoldásokkal, és azzal, hogy ezek milyen könnyen elérhetők!” - mondta el a Tom Szaky.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!