szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az új Ptk. a vezető tisztségviselők (ügyvezetők, igazgatósági tagok) felelősségével kapcsolatosan az eddigiektől eltérő, új szabályokat vezet be. Bár az új szabályozás sok kérdést vet fel, és sok múlik a kialakuló bírói gyakorlaton, ezt az új szabályt a sajtóban megjelent tévedések alapján vélhetőleg félreértelmezi a közvélemény.

Nincs ok a pánikra az új Polgári Törvénykönyv (Ptk.) vezető tisztségviselőkről szóló szabályai miatt a Kajtár Takács Hegymegi-Barakonyi Baker & McKenzie Ügyvédi Iroda szakértői szerint. A sajtóban korábban számos olyan vélemény látott napvilágot, amelyek szerint a jövőben a vezetők a cégükkel együtt személyesen felelnek, így felelősségük rendkívül megnő és nagy kockázattal jár az ilyen pozíció betöltése. Bár az új szabályozás sok kérdést vet fel, és sok múlik a kialakuló bírói gyakorlaton, ezt az új szabályt vélhetőleg félreértelmezi a közvélemény. A vezető tisztségviselőknek a saját cégük felé fennálló belső felelősségének jelentős szigorodásáról viszont kevés szó esik.

Jóval kevesebb figyelmet kap az új Ptk.-nak azon új szabálya, amely a vezető tisztségviselő által a saját társaságának okozott károkért való ún. "belső" felelősség körében jelenik meg. A jelenleg hatályos szabályok alapján is felelnek a vezető tisztségviselők, ha nem megfelelő eljárásukkal vagy mulasztásukkal a társaságnak kárt okoznak, és ez az új Ptk. alapján is így lesz. Ugyanakkor jelenleg mentesülnek a felelősség alól, ha bizonyítják, hogy az ügyvezetés körébe tartozó feladataikat az ilyen tisztséget betöltő személyektől általában elvárható gondossággal és a társaság érdekeinek elsődlegessége alapján látták el. Az új Ptk. abban hoz jelentős változást, hogy jóval nehezebben lesz kimenthető a társaságnak okozott károkért való felelősség.

Az új Ptk. szerint a felelősségre vonás elkerüléséhez annak együttes bizonyítására lesz szükség, hogy a károkozást (i) a vezető tisztségviselő ellenőrzési körén kívül eső, (ii) előre nem látható körülmény okozta, és (iii) nem volt elvárható, hogy a vezető a károkozó körülményt elkerülje vagy a kárt elhárítsa. Mindez azzal jár, hogy az ügyvezető mentesülése csak egészen rendkívüli esetekben lehetséges.

A Baker & McKenzie szakértőinek elmondása szerint a tapasztalatok alapján a cégek viszonylag ritkán szoktak kártérítési igénnyel fellépni a vezető tisztségviselőkkel szemben. A gyakorlatban inkább jellemző, hogy a cégek súlyos esetben megválnak a vezetőktől, és kártérítést jellemzően csak akkor követelnek, ha az szándékos vagy akár bűncselekményt megvalósító magatartást tanúsított, és ennek következményeként jelentős a társaság oldalán felmerült anyagi kár.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!