Szabó M. István
Szabó M. István
Tetszett a cikk?

A világ egyik legjelentősebb technológiai versenyére, az űr civil meghódítására szerveződött Hold-expedíciós csapatok ellepték szerdán délelőtt a Magyar Tudományos Akadémiát. Az egy magyar és több mint egy tucat nemzetközi csapat három napig tanácskozik – vélhetően az utolsó közös fórum a tényleges indulások előtt. Ha mindenki odaérne, akár falut is alapíthatnának.

Magyar szereplője is van egy elsőre lehetetlennek tűnő küldetésnek – ahogyan arról korábban beszámoltunk –, annak, hogy kormányzati (orosz, amerikai, kínai, indiai, izraeli stb.) segítség nélkül, legalább 90 százalékban magánerős fejlesztésből és finanszírozásból létrehozott holdjáróval egy csapat missziót teljesítsen a Holdon.

©

A Föld kísérőjének jobb megismerése annak ellenére mozgatja meg a fantáziát, hogy három évtizede nem járt ott ember. Az X Prize Foundation nonprofit szervezet 2007-ben ezért hirdetett versenyt privát holdkutatási program teljesítésére. A Google Lunar XPrize (GLXP) lényege, hogy a civil Hold-misszió során saját járművel el kell jutni a Holdra, és ott előre dedikált feladatokat kell elvégezni. Előírás például, hogy a saját tervezésű holdjárónak a saját erejéből 500 métert úgy kell megtennie, hogy közben legalább 1 GB mennyiségű fotót, videót és esetleg más adatokat be kell begyűjtenie és továbbítania kell tudni azt a földi központba. Az első, aki ezt teljesíti, 20 millió dollárt nyer – a második 5 milliót.

Az utolsó találkozó

Az MTA biztosítja a kellően komoly helyszínt a GLXP team summit-jére vagyis arra a – valószínűleg az indulás előtti utolsó – nagy „seregszemlére”, ahol a versenyben maradt 18 csapat a kiíró szervezet képviselői és a riválisok előtt beszámolnak a saját pillanatnyi helyzetükről. A szerdán kezdődött fórumra a világ minden részéről érkeztek küldöttségek, eddig egyedül a spanyol delegáció nem érkezett meg. A többiek szerdán délelőtt a pályázatot kiíró XPrize alapítvány képviselőit hallgatták – főként általános, követendő szabványok alkalmazásáról (például az adattovábbítással kapcsolatosan) –, délután kezdődnek a csapatszimpóziumok.

Az első komoly bejelentés nem is váratott magára sokat: az egyik izraeli csapat már be is jelentette, hogy új szponzora van, mely 1 millió dollárral támogatja a finisben az erőfeszítéseiket.

©

A team summit a beszámolókon túl leginkább azt a célt szolgálja, hogy a csapatok – a saját projektjük teljes felfedése nélkül – különböző részterületeken összedolgozhassanak, megvitassák a közös problémákat, és együttműködési, illetve akár adás-vételi megállapodásokat is kössenek. A háromnapos rendezvény ideje alatt a magyar Puli csapat két területen szeretne a szerződéskötés felé előrelépni – árulta el Pacher Tibor a Puli Space Technologies csapatvezetője: az egyik amerikai csapattal a holdjárójuk Holdra utazásáról egyeztetnek, egy másik, európai csapattal pedig a kamerarendszerük korszerűbbé tételével kapcsolatosan tárgyalnak.

A magyar rover (vagyis holdjáró) néhány hete a szerkesztőségünkben járt. Ekkor derült ki, hogy a Puli Space-nél úgy gondolják, nem csak az eredetileg kiírt 500 méteres adatgyűjtős versenyben, hanem az 5 kilométeres "maratonon" is lehet esélyük.

Űrtalálkák a TEDx-en is

Június 6-án (pénteken) a csapatok egy másik kihívást is vállalnak: meghívót kaptak az Akvárium Klubba, a TEDxBudapestre, ami – mily véletlen – kifejezetten az űrutazásra és a kolonizációra fókuszál.

A Future 2.0 tematikája két fő kérdés köré csoportosul. Az egyik, a Budapest–Hold-távolság, melyben a Puli Space Technologies által is dédelgetett álom, a Holdra szállás esélyeit, annak a technológiára és majd a társadalomra vonatkoztatható hatását térképezi fel, a másik pedig a távolabbi jövőről sző a racionalitásból és a jelen tényeinek felhasználásával finom hálót.

A nyilvános TEDxBudapest Future 2.0 nyitó előadását pénteken az a Joel Carnes tartja, aki a Hold-expedíciót megálmodó XPrize vezérigazgatója. Az előzetes információk szerint a "Milyen messze van még a Hold?" címet viselő prezentációja igazi csemegének ígérkezik, mivel Carnes a díjak inspirációs erejéből levezeti, hogy a GLXP-n összeállt csapatokat ugyanazok az emberi tényezők kötik össze, mint Kolumbusz korának újvilági felfedezőit.

A csapatok közül a házigazda jogán a magyarok mutatkoznak be először, de ínyenceknek címzett a Hakuto csapat fejlesztési vezetője, John Walker előadása, mely a "Mihez kezdjünk egy holdbéli barlanggal, miután találtunk egyet?" címet viseli. A vasúti automatika felől érkező Walker arról beszél majd, hogy hol építhető fel a holdi állandó bázis, és milyen védelemre lenne ott szükség. Egy másik csapat, a SpaceMETA egyik vezetője, Sergio Cabral Cavalcanti a kérdést az űrbéli terjeszkedés oldaláról tárgyalja majd. Az előzetesen leadott programismertetője szerint a körül a kérdés körül kering majd, hogy "Egy nap döntenünk kell: a Föld jövője pusztán az, hogy élet szülessen rajta, vagy annál több: a terjeszkedés?".

Maszek lesz az űrbiznisz

A napokban megjelenő HVG Business magazinnak Joel Carnes a témában azt nyilatkozta, hogy „a Google Lunar XPrize célja, hogy radikálisan megváltoztassa az űrkutatás ma ismert formáját. Ahogy az első magántulajdonban lévő űrhajó leszáll majd a Hold felszínére, ennek a generációnak is meglesz a maga szputnyik- vagy Apollo-élménye, miközben ez az óriási lépés az űrkutatás költségeinek és kockázatának csökkentéséhez is hozzájárul majd”.

 

Pacher Tibor a magazinnak az űrbizniszben a privát szféra erősödéséről beszélt. Az szerinte „hatékonyabb is lehet az államinál, mert képes nagyobb kockázatot vállalni, mint a szigorú elszámolással dolgozó űrügynökségek”. Pacher szerint éppen ezért benne van a pakliban az is, hogy 15 éven belül bányát nyissanak a Holdon. Ráadásul a holdbázisok kiépítése során egy csomó olyan technológiai megoldás születhet (például az energiaellátás biztosítása érdekében elvégzendő innovációk eredményeként), amelyeknek aztán a Földön is nagy hasznát lehet venni. Pacher szerint a Puli máris ilyen, hiszen a magyar rover barlangokban, illetve katasztrófák helyszínén, és/vagy nehezen megközelíthető területeken praktikus felderítővé képezhető.

Lényegében ehhez köthető témával érkezik Justine Kasznica, az Innovation Practice Group elnöke, akinek prezentációja a "Kié az űr?" témakörben azt feszegeti, hogy miként képzelhető el az űr privatizációja. A mérnökök közt némiképp kakukktojásnak tűnő Kasznica a társasági jog specialistája, és az űripar sikeres kereskedelmi fejlesztéseinek útjait kutatja. Az Independence-X Aerospace csapatvezetője, Mohd Izmir Yamin az űrtechnológiával foglalkozó spinoffok földi alkalmazási lehetőségeiről értekezik majd, a maláj mérnök, aki évekig az Airbus-projekten is dolgozott, a maláj műszaki egyetem űrmérnökeként vallja, hogy az űrtechnológia vívmányainak segítségével el lehetne érni és fejleszteni lehetne a vidéki és a nehezen megközelíthető területeket.

A TEDexBudapesten a másik szekcióban magyar szakemberek (Kánai András sci-fi író, Molnár László csillagász, Falk György biomechanikus és Petruska András zenész) boncolgatják a "milyen Földre térünk vissza?" témáját.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
"Sokan nem térnek már vissza a sporthoz" – csapatokat tesz tönkre az Emmi járványprotokollja

"Sokan nem térnek már vissza a sporthoz" – csapatokat tesz tönkre az Emmi járványprotokollja

Ugatással riasztja el a betörőket az Amazon hangszórója

Ugatással riasztja el a betörőket az Amazon hangszórója

Kunetz: Kivéreztetik az Uzsoki kórházat az átvezénylések

Kunetz: Kivéreztetik az Uzsoki kórházat az átvezénylések