szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A szemkontaktus hiánya, nem megfelelő öltözet viselése, illetve az érdektelenség – ezek nem szabad, hogy megtörténjenek velünk egy állásinterjún. De az sem jó pont, ha arrogánsak vagyunk.

A Quartz egy kutatás alapján összeszedett három olyan tipikus, igen kellemetlen hibát, melyet az emberek egy állásinterjún el szoktak követni.

Az interjúztatók az alapján mérik fel a jelentkezőket, hogy mit viselnek és milyen a nonverbális kommunikációjuk. Hiba az, ha az interjúalany nem teremt szemkontaktust, nincs megfelelően felöltözve, és érdektelennek mutatkozik. A kutatás szerint azok a jelentkezők, akik nem teremtenek szemkontaktust, illetve nem mosolyognak, hamar lekerülnek a listáról.

Az említett három komoly hiba mellett ugyanakkor még van egy másik dolog is, amire érdemes figyelni, ez pedig az, hogy ne legyünk túlzottan arrogánsak. A menedzserek 53 százaléka szerint jelent ez gondot. Csak egy példa: nem biztos, hogy az a legjobb megoldás, ha előleget kérünk az interjúztatótól, főleg úgy, hogy még nem is tudjuk, minket vennének fel a kívánt állásra.

A legfontosabb az, hogy már az első percekben jó benyomást tegyünk, hiszen az utóbbi években felgyorsult az, hogy a felvételiztetők mennyi idő alatt döntenek arról, hogy felvesznek-e valakit (van olyan amerikai cég, ahol például mindössze egy percet kapnak a jelentkezők a bemutatkozásra). A megkérdezett menedzserek elmondása alapján már az első 5 percben el tudják dönteni, hogy alkalmas-e az adott illető a meghirdetett pozícióra, az első kézfogástól számított 15 percen belül pedig nagyjából el is döntik, hogy mi lesz a jelentkező sorsa.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ingyen szobát kaphatnak az online tanuláshoz Bécsben a diákok

Ingyen szobát kaphatnak az online tanuláshoz Bécsben a diákok

Demeter Szilárd ellen tiltakoztak a Petőfi Irodalmi Múzeum előtt

Demeter Szilárd ellen tiltakoztak a Petőfi Irodalmi Múzeum előtt

Fogd a telefonod és éld az életed, ennyire egyszerű

Fogd a telefonod és éld az életed, ennyire egyszerű