szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Eurómilliárdokkal emelkedhet az európai bankok és biztosítók áfa-kötelezettsége, mert az EB egy svéd perben úgy döntött, hogy ha egy cég EU-n belül és kívül működő vállalatai egymás között szolgáltatnak, akkor azok hozzáadottérték-adó kötelesek. 15 tagországban jöhet az áfafrász.

A Finanacial Timest elsőként szemléző portfolio.hu azt írja, hogy a precedens abból a döntésből állt elő, hogy a svéd biztosító amerikai ága, a Skandia America Corporation és a svéd adóhatóság vitája, miután az EB elé került, azt a döntést hozta, hogy ha egy harmadik országban székelő cégcsoport központja és annak uniós tagországban műkődő fiókja között szolgáltatást bonyolítanak, akkor azért adót kell fizetni.

Az ügy abból indult, hogy a svéd adóhatóság áfát vetett ki az amerikai anyavállalat által a svédországi Skandia biztosítónak nyújtott informatikai szolgáltatások után - amit az amerikaiak vittattak. Ez a korábban hozzáadottérték-adó mentes szolgáltatás azonban az EB-döntés értelmében ezentúl adó tárgyát képezi, s rá 15-27 százalék közötti áfakulcs érvényes.

Borul a Skandia hajója?
©

Számos Európában működő pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó vállalat áfa-fizetési kötelezettsége megugorhat - mondta a FT-nak Stephen More, a PwC adópartnere, aki szerint ez a probléma a leginkább a legnagyobb bankokat és biztosítókat terhelheti majd, egyenként akár több tízmillió eurós többletterhet is generálva.

Az ügy várhatóan 15 uniós tagországot érint majd, leginkább az Egyesült Királyságot, ahol rengeteg külföldi székhelyű pénzügyi intézet működik. A döntés igencsak meglepte az iparági szereplőket, mivel az nem volt összhangban a bíróság korábban kinyilvánított véleményével, ami általában jól jelzi a végső döntést - írta a portfolio.hu.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Félelmetes, ahogy egyszerre mozdul meg több tucat kínai robotkutya – videó

Félelmetes, ahogy egyszerre mozdul meg több tucat kínai robotkutya – videó

Bezárt a 120 éves Jeliszejevszkij élelmiszerbolt

Bezárt a 120 éves Jeliszejevszkij élelmiszerbolt

A kormány lakástámogatási programja csak a jómodú keveseknek segít

A kormány lakástámogatási programja csak a jómodú keveseknek segít