A méz Törökország észak-keleti részéről, a Sarıçayır völgyéből való, és különlegességét az adja, hogy egy 1800 méter mély barlangból „bányásszák”. Árát azonban nem a kitermelés nehézsége srófolja föl, hanem az ásványianyag – tartalom, ugyanis a különleges környezet a méz összetételét kedvező irányban befolyásolja. A méz története 2009-ben kezdődött, amikor egy Gunay Gunduz nevű méhésznek feltűnt, hogy egy barlang bejáratánál jelentős a méhforgalom, ezért elhatározta, hogy feltérképezi az üreget.
„Profi hegymászók segítségével bementünk a barlang mélyére, és 18 kg mézet találtunk a falon. Kielemeztük, és kiderült, hogy a méz hét éves, kiváló a minősége, és tele van ásványokkal” – meséli Gunduz, hozzátéve, hogy szerinte a mézet gyógyszerként is fel lehetne használni. Az első kiló mézet egy árverésen adták el 45 ezer euróért (mai árfolyamon több mint 13 millió forint!) egy ismeretlen vásárlónak. A következő kilogrammot egy évre rá egy kínai gyógyszerész szerezte be 28 800 euró kifizetése után. A finomsághoz ma már kilónként „mindössze” ötezer euróért hozzá lehet jutni, 170 vagy 250 grammos tégelyekben – írta meg az Élelmiszer Online.
Ha szeretne további hasznos híreket olvasni, hírlevelünkre feliratkozva megteheti!