szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Felszámolási eljárást indítottak egy több tízmilliárdos üzemanyag-forgalmazó céggel szemben, amely kapcsolatba hozható az egyik legolcsóbbnak számító benzinkúthálózattal. A társaság ciprusi tulajdonban van.

©

Szeptember közepén felszámolási eljárás alá vonták az üzemanyag-nagykereskedő Stenson Kft.-t, amely iparági vélemények szerint bőven látható, 2-3 százalékos részesedést tudhat magáénak az üzemanyagpiacon. A cég internetes elérhetőségén a tárhelyszolgáltató közli, hogy még nem töltöttek fel tartalmat. A 2011. május végén alapított társaság tulajdonosa a kezdetektől fogva a Cipruson, Nicosiában bejegyzett Hermann&Garnett Consulting Ltd., amely 2013. nyarán Garnett & Hermann Consulting Ltd. néven a Seychelles-szigeteken, Mahében működött tovább. Itteni kézbesítési megbízottja mindeközben nem változott – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató adataiból. A társaság felszámolásával kapcsolatos kérdéseinket emailen elküldtük a társaságnak, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk ezekre választ.

A 10 millió forinttal létrehozott társaság főtevékenysége üzem-, tüzelőanyag nagykereskedelme, de emellett foglalkozik többek között alapanyag, üzemanyag ügynöki nagykereskedelmmel, gépjármű-alkatrész és gépjármű-üzemanyag kiskereskedelemmel, motorolajat is értékesít és shopot is működtet, valamint élelmiszer- és ital-kiskereskedelemet is folytat. Ezek így együtt nagyjából le is fedik a benzinkút-üzemeltetést. A társaság bejegyzett székhelye Budapesten a harmadik kerületben olyan címen van, ahol egy Dallas töltőállomás is működik. Sőt, a vállalat telephelyei, illetve fióktelephelyei között van olyan, amelynek címe pontosan megegyezik a 2013. április végén, ugyanazon a budapesti harmadik kerületi székhelyen alapított Hunoil Trading Kft. által üzemeltetett hunoil.hu weboldalról elérhető dallaskutak.hu által jelzett, jellemzően a legolcsóbbak között emlegetett Dallas benzinkúthálózat egyes kútjainak elhelyezkedésével.

A Stenson árbevétele az alapítás évében 1,338 milliárd forint árbevételt ért el, amihez 9 millió forint adózott eredmény tartozott. A következő évben 6,5 milliárdos forgalom mellett 23,6 milliós volt az eredmény, majd jelentős fordulat következett: 2013-ban 19 milliárdot meghaladó árbevétel mellett csaknem 213 millió forint adózott veszteséget hozott össze a vállalat. A társaság ellen idén tavasszal bírósági végrehajtási eljárást folytattak le.

A Stenson felszámolásának közzétételéig működő ügyvezetője, Bertalan György korábban a Total Group Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. vezető tisztségviselője volt és egyben a Hunoil Trading Kft.-ben, valamint az érdi bejegyzésű, 2013. június elején alapított, vagyonkezeléssel foglalkozó Saskia Kft.-ben is. A Hunoil Trading által üzemeltetett dallaskutak.hu domain tulajdonosa Hanzel Henrik, akinek egyik cége a HE&GE Consulting Kft., itt ugyancsak ügyvezető a bedőlt Stenson felaszámoló előtti vezetője, Bertalan György, cégtulajdonos pedig többek között a vele azonos lakcímen jegyzett Bertalan Henrietta és Bertalan Adrián – vélhetően a gyerekei. Hanzel egy másik cége pedig a budapesti harmadik kerületi Dallas benzinkút szomszédságában működő Dallas Éttermet és a dallasetterem.hu honlapot működtető Dallas Food Kft., amely tulajdonosa a Stensonnal azonos székhelyen lévő Abroncs Szerviz Kft.-nek. E cég pedig tulajdonosi kapcsolatban volt a gépjárműabroncs-piac egyik nagymenőjével, a legutóbbi teljes üzleti évében 17 milliárd forint feletti árbevételt jegyző Marso Kft.-vel

A Hunoil Trading Kft. tulajdonosa 2013 augusztusáig a Stenson volt, majd megalakulása után a Saskia lépett a helyére. A Saskia tulajdonosai között ugyancsak egy Seychelles-szigeteki cég bukkan fel. A Stenson tulajdonosa volt a Stens Oil Kft. nevű üzemanyag kiskereskedő cégnek is, amelyet 2013. február közepén 5 millió forinttal alapítottak és abban az évben nem sokkal 1,16 forint feletti árbevételt hozott össze, adózott eredménye pedig csaknem 6,5 millió forint volt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Felkerült India a brit kormány beutazási tilalmi listájára

Felkerült India a brit kormány beutazási tilalmi listájára

Letarolta a közútkezelő járművét egy kamion az M1-esen – videó a helyszínről

Letarolta a közútkezelő járművét egy kamion az M1-esen – videó a helyszínről

Zsákutcába vezet a klímaváltozás, de van még esély kifarolni

Zsákutcába vezet a klímaváltozás, de van még esély kifarolni