szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egy kisvállalkozás esetében alaposan érdemes átgondolni, hogy egy leendő alkalmazott hozzájárul-e a majd a cég prosperálásához, vagy csak a kiadásokat növeli.

Miért vesz fel alkalmazottat?

Általában akkor folyamodnak ehhez a kisvállalkozók, ha már nem bírják a munkát, emberemlékezet óta 12 órát dolgoznak egy nap és vérben forognak a szemeik. Ugyanakkor az, hogy valaki elfoglalt, nem feltétlenül elég indok arra, hogy alkalmazottat vegyen fel. Mire kell a plusz ember? Hogy az operatív tevékenységeket lepasszolhassa és helyette az jövedelemgeneráló elfoglaltságokba kezdjen? Egy szakértőt keres, hogy specializálja cége szolgáltatását? Fontos, hogy tudja, miért veszi fel az új embert, aki így részét képezi a cég stratégiájának egy legalább középtávú üzleti tervben.

Van elég delegálandó munka?

Miután megvan a távlati terv, érdemes lebontani a folyamatokat a napi működési szintre, és átgondolni, hogy abban kinek mi lesz a feladata. A legutolsó dolog, amire szüksége van, egy fizetett alkalmazott, akinek nem tud elég munkát adni, és miközben azon gondolkodik, hogy mivel foglalja le, a maga dolgával sem halad.

Mik az alkalmazással járó kötelezettségek?

A jogi kötelezettségek elkezdődnek onnantól, hogy a kiválasztási folyamat elkezdődik, úgyhogy érdemes tisztában lenni a munka törvénykönyve vonatkozó passzusaival, és átgondolni, hogy milyen fizetési rendszerben érdemes alkalmazni beosztottját.

Mibe kerül egy alkalmazott?

Munkaerő alkalmazásakor a kiadások nem csak az alkalmazott fizetésével nőnek. Gondolja át, hogy mik azok a kellékek, amik az új munkatárs hatékony munkavégzéshez szükségesek lehetnek. Ide tartozhat egy laptop, céges mobil, utazási költségek, vagy egyéb irodai felszerelések. Ha mindent összead, érdemes megemelni az összeget plusz 20 százalékkal, hogy a nem várt költségek fedezésére is legyen biztosítéka. Ezután érdemes megnézni az összeget és megkérdeznie önmagától, hogy belefér-e a költségvetésbe. Ha egyedül dolgozik, akkor valószínűleg ez komolyabb kiadást jelent majd, de nem szabad elfelejtenie, hogy ez nem más, mint egy befektetés, ami pénzt hoz majd a konyhára. Ha még mindig nincs meggyőződve róla, hogy megéri-e önnek egy alkalmazott, még mindig gondolkodhat részmunkaidős foglalkoztatásban.

via Mashable

Keressük a legjobb kisvállalkozói honlapot! Pályázzon jól működő honlapjával, részletekről itt olvashat, a pályázati űrlapot pedig itt találja.

Ha szeretne további hasznos híreket olvasni, hírlevelünkre feliratkozva megteheti!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!